Реклама / Ads
9| 4937 |27.06.2009 НОВИНИ

Гей парад преминава по софийските улици

.
“Rainbow Friendship" е мотото на гей парада, който ще премине днес по улиците на София.
 

Маршрутът на шествието е от "Моста на влюбените" до НДК, по ул. "Фр. Нансен", бул. "В. Левски", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Любен Каравелов" и ще спре пред "Червената къща".

Идеята на "Rainbow Friendship" е хората да се съберат и да се забавляват заедно, като обиколят столичните улици под звуците на хаус и диско хитове в ремикси, фреш диско, хип-хоп и електро парчета.

Това е второто подобно събитие, след миналогодишния парад "Аз и моето семейство”, организиран от Българската гей организация "Джемини". Въпреки засилената полицейска охрана, събитието провокира крайните националисти и православните организации да реагират и над 80 души бяха арестувани. Сред задържаните беше и лидерът на Българския национален съюз Боян Расате, който и тази година протестира срещу провеждането на гей парада.

На 27 юни светът отбелязва 40-та годишнина от революционните събития в "Stonewall", Ню Йорк, когато се положени основите на международното LGBT(lesbian, gay, bisexual, transgender - лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални) движение за равни права.

Парадът е подкрепен от около 10 чуждестранни посолства. По информация от организаторите сред специалните гости ще са депутати от Европейския парламент, представители на международни организации за равни права и популярни артисти и певци, които подкрепят и защитават идеята, че хората са равни по между си, без значение на пол, раса, сексуална ориентация, религия и произход.

Frognews.bg припомня, че срещу гей парада се обяви Светият синод към Българската православна църква, който призова българските институции да забранят провеждането му в София. Според становището на българска църква “подобен род шествия дискредитират авторитета на семейството, като съюз между мъж и жена и са позорна демонстрация на този тежък смъртен грях, който има зловредни последици сред обществото и особено сред младежта”.

За провеждането на гей парада е дадено разрешение лично от кмета Бойко Борисов. Според него, право е на всеки човек да има личен избор в сексуалната си ориентация. Нещо повече - няма европейска столица, която би забранила подобна проява

С оглед на безопасността на всички участници в Rainbow Friendship 2009, организаторите предлагат запознаване с някои съвети за сигурност и безопасност преди, по време и след шествието:

-Преди началото на шествието ще бъде направен инструктаж по безопасност и всички ще бъдат посъветвани да не се поддават на провокации. Шествието ще бъде съпровождано от национални и международни електронни и печатни медии, както и от полиция и частна охрана.

-От страна на организаторите ще има коменданти, които ще бъдат обозначени със специални знаци и към които можете да се обръщате за информация или помощ.

-Съветваме участниците да не се отделят от колоната на шествието, за да не се излагат на допълнителен риск и да не създават предпоставки за нарушаване на обществения ред.

- Мероприятието е съгласувано и със Столична дирекция Полиция, като охранителна полиция ще съпровожда колоната по целия маршрут. Шествието е медицински обезпечено с линейка на Клиники „Торакс”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4772 |25.06.2009 Синодът скочи срещу гей парада в събота . 5| 4852 |18.06.2009 Атакуват британския посланик заради гей парад . 1| 5558 |24.05.2009 1500 на парада в София за Деня на буквите . 9| 5023 |13.05.2009 Б. Борисов: Не коментирам рейтинги, социологията си я правя по улиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads