Реклама / Ads
8| 4481 |22.05.2015 НОВИНИ

Ген. Атанасов: Бакалов не е школуван в СССР, става за шеф на военното разузнаване

.
Ген. Атанас Атанасов
Не е задължително ръководителят на тези служби да е техен продукт. Човек като Бакалов трябва да оглави Военното разузнаване, защото не е бил на школи в Съветския съюз и защото не е служил в Българската армия като офицер преди 1989 година. Така ген. Атанас Атанасов коментира по БНР Назначаването на Йордан Бакалов за шеф на Военното разузнаване.
 
По отношение на Военното разузнаване БСП много горещо подкрепят закон за създаването на Военното разузнаване, а единствените им критики от парламентарната трибуна бяха към Йордан Бакалов, добави той.

Недопустимо е лица от калибъра на Ерменков да коментира изобщо този законопроект, защото той е обявен от Комисията за досиетата за сътрудник на Военното разузнаване. Той е пристрастен и защитава онази служба, придатък на Съветската империя. Аз няма да подкрепям текстове в полза на сегашната военна служба и аз гласувах против този законопроект на първо четене, защото смятам, че тя не трябва да съществува самостоятелно и че България има нужда от единна модерна разузнавателна служба като в Германия", даде пример Атанасов.


Въпреки споровете в управляващата коалиция по законопроектите в сектор "Сигурност“ вероятно ще има съгласие при второто четене. България има нужда от единна модерна разузнавателна служба като в Германия, заяви той. По думите му е важно, че най-после ще има законова аргументация на целия сектор "Сигурност", но това не е достатъчно.

"Ние от Реформаторския блок внесохме законопроект за създаване и функциониране на Единна разузнавателна служба, но той не се подкрепи. В Закона за НСО има такива неща, които са много дразнещи. В тази ситуация ще трябва да работим за модернизиране и прецизиране на внесените и приети вече текстове", каза още той. Според Атанасов в Устройствения закон за управление и функциониране системата за защита на националната сигурност има слабости, но той е абсолютно необходим. "Има нужда да се направят подобрения, но този закон не регламентира някакъв Съвет за сигурност, а той ще бъде основният орган за координация на звената за сигурност в държавата. Това ще е органът, в лицето на който изпълнителната власт – Министерският съвет и министър-председателят – ще управляват системата за сигурност. Има неща обаче, които трябва да се пипнат, но законът е абсолютно необходим и добре построен като конструкция", категоричен беше той.


В хода на законодателната дейност по съдебната реформа ще има промени в позициите на някои от политическите сили, категоричен беше Атанасов и допълни: "По начина, по който внасяме законопроекта, има заложени добри правила и особено по регламентирането на нов начин на работа на Висшия съдебен съвет. Той трябва да бъде реформиран, а от неговата работа произтичат и другите дефекти в системата". Той обясни поведението на опозицията относно промените в Конституцията: В БСП са разделени на две. Едната част твърдо желае промени в Конституцията, но мълчи, защото се съобразява с другата, когато не изказва никакви аргументи, но еднозначно отговаря – няма да подкрепим". Относно ДПС Атанасов заяви, че липсата на власт им действа негативно и затова се чуват изказвания, че в управлението на България има фашисти. Според него в течение на законодателната работа в позицията на АБВ ще има промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4378 |20.05.2015 Йордан Бакалов: Ще изпълня закона за досиетата . 2| 5304 |19.05.2015 Решено! Бакалов става шеф на военното разузнаване . 6| 4681 |18.05.2015 "Тихият фронт" се строява за Йордан Бакалов . 14| 8016 |18.05.2015 Атанасов: Прокуратурата прикрива истинския грабеж на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads