Реклама / Ads
1| 3814 |19.09.2017 НОВИНИ

Ген. Червенков: Това, че не влязохме в Шенген смекчи мигрантския удар върху България

.
”Това, че не влязохме в Шенген смекчи мигрантския удар върху България”. Това каза ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, по време на обсъждане на приоритетите на страната ни за предстоящото европредседателство.
 
„Приоритетите на МВР са изключително сполучливо формулирани. Сигурно има много области, които искаме да решим, но имаме 6 месеца. Това, което става в Европа, повлияно от миграцията, крие сериозни рискове за пропукване. Позицията на държавите от Вишеградската четворка, заплахите на Брюксел. Намирането на нова формула е изключително важно. Трябва да има повече справедливост. Упреците, които понесе Меркел с непремереното си изказване. Свидетели сме сега на едно затихване, но няма гаранция, че този риск е избегнат", коментира ген. Червенков пред Фокус.

По думите му събитията и данните показват, че потокът се е пренасочил към Италия. „Италианското правителство помоли за помощ. Има сигнали, че определени потоци се насочват към Испания. Вече има два случая на залавяне на значителни групи мигранти от румънските гранични власти и при последното бе изразено сериозно безпокойство. Усетиха, че има някакъв проблем. Има страни, които въобще не казват нищо, защото са далеч. Очевидно тук трябва да се постави този въпрос. Ние сме една от 4-те страни, които сме на предна линия. Има затишие, но това въобще не ме успокоява, защото този процес не е решен радикално", допълни ген. Червенков. Той уточни, че на Югоизток има неизчерпаеми извори на мигранти и никой не знае накъде ще се насочат и дали ще има сила, която да ги спре.

„Европа трябва да изработи критерии, а ние можем да зададем тон. Ако успеем да решим този въпрос, ще останем в историята. Въпросът с документа от Дъблин е не бива да се оставя. Винаги съм си мислел, че периодът 2014-2016 г., освен че България не беше цел на мигрантите, но и това, че не влязохме в Шенген смекчи удар върху нас. Ако бяхме член, потоците щяха да са повече. Не е от чак толкова голяма важност влизането в Шенген в обозримото бъдеще. Пред терористичната опасност е въведен контрол", допълни той. Според него бихме могли да изчакаме с Шенген, въпреки че сме готови за членство. „Що се отнася до Холандия и позицията на министър-председателя, там има нещо, което не мога да разбера. Там Холандия има априори отрицателна позиция по присъединяването на България", каза още ген. Чавдар Червенков.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 20101 |20.04.2017 Васил Иванов удари по Бенатова, Сарелска и Цолова . 5| 4507 |19.04.2017 Каракачанов: Това, че ще ставам министър е слух . 0| 3843 |04.04.2017 Семерджиев: Прокуратурата ми повдига обвинение за това, че си върша работата . 0| 3737 |22.02.2017 Ген. Червенков: Африка е неизчерпаем резервоар за имигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads