Реклама / Ads
2| 5953 |22.12.2017 НОВИНИ

Ген. Григоров за Фрог: Охраната на външната ни граница не е приоритет. Честит празник на Гранична полиция!

.
За филма на МВР за границата мога да кажа, че щом не е обърнат към реалностите, в която се намира службата, целта е една - да се представи Гранична полиция /ГП/ като служба, която няма качества и параметри. А филмът на Елена Йончева показва само една малка част от проблемите. Това каза за Фрог бившият шеф на ГП ген. Валери Григоров.
 
Днес е професионалния презник на Гранична  полиция - 22 декември.В навечерието на Коледните празници и в деня на професионалния празник на колегите от ГП пожелавам много здраве, късмет  и  професионални успехи. И дано работят с повече енергия за утвърждаването на службата  като европейска Гранична полиция, поздрави колегите си генералът.

Филмът на МВР не съм го гледал, но следя процесите и мога да кажа, че Гранична полиция от 2007 г. насам изпада в една затихваща функция. Показателен за това  е  фактът, че днес не  се уважава по достойнство  нейния празник. Вместо да уважат този празник,  в същото време се провежда "Полицай на годината" в НДК и се подценява значимостта на професионалния празник на ГП. За мен е притеснително това, че се неглижира празника на ГП. Притеснително е, че ръководството  на МВР няма усещане за добро управление и приоритети в работата, посочи бившият шеф на ГП.

Що се отнася до опазване на границите, то се знае,  че Румяна Бъчварова допринесе изключително много институцията ГП да бъде  доразрушена. Тя направи няколко опита за реформи, които бяха неуспешни и не доведоха до никакво качествено подобрение на структурите, коментира той. Това, разбира се, има връзка с похарчените безмислено пари за ограда. Има връзка със спиране на изграждането на интегрирано гранично управление. Както и с обстоятелството, че една служба от повече от 9000 души вече е 6000. Това е доказателството, че ГП и охраната на външната ни граница не е приоритет на правителството през последните седем-осем години, не спести истината  председателят на коалиция ”За теб, България”.

Ще кажа още,  че във филма на Елена Йончева се показва само една малка част от проблемите. Като цяло проблемите по отношение на корупцията и на противодействието на трансграничните канали на трафик на хора е много по-сериозно и по-мащабно. И там, бих казал, почти не се работи. Преди две години тези неща ги казах пред Дойче веле. Защо шест години се строи ограда по границата? За да се усвояват средства, основно. За да могат да се създадат условия на хаос, при който да вървят добре контрабандата и трафикът на хора. Това беше средата, която властта искаше и създаде. И въпреки всичко оградата не е построена. Има още недостроени 30-40 км по река Резовска и към днешен ден. Така че биха могли да се вземат и усвоят още пари, категоричен е ген. Григоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4553 |22.12.2017 Проф. Славчева от БАН за Фрог: В стачна готовност сме . 13| 9810 |22.12.2017 Таня Симеонова за Фрог: Коледните подаръци на Доган . 11| 9593 |19.12.2017 Трайков пред Фрог: Когато съд се занимава с категории хора, той не е специализиран, а специален . 6| 9976 |14.12.2017 Николай Цонев за Фрог: Роман Василев най-долно лъже, позорна работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads