Реклама / Ads
2| 5668 |25.07.2007 НОВИНИ

Ген. Кирчо Киров: Не сме късали листове от папката на „Гоце"

.
Никой не е късал листове от папката на агент "Гоце". Това съобщи пред Комисията по досиетата ген. Кирчо Киров, шеф на НРС. Повод за разговора бе съмнение, че някой е прочиствал документите на президента Георги Първанов.
 
Не сме пипали папката и няма липсващи страници. Това заявил шефът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров пред Комисията по досиетата. Сгледата се състоя по повод съмненията, че папката на агент „Гоце", както е бил кръстен президентът Първанов в битността му на агент на ДС, е била „обработена" през март 2007 г., дни преди да се сформира комисията. Бившият премиер Иван Костово миналата седмица заяви, че от папката липсвали 36 страници, които били „прибрани" на 27 март.

Вече е ясно, че никой не е прочиствал документите, заяви след срещата с ген. Киров председателят на комисията Евтим Костадинов. По думите му това било „безусловно изяснено".

В същото време, според някои членове на комисията, единственото доказателство за това била думата на генерала. Други аргументи разузнавач №1 не огласил. Все пак по време на срещата е било решено представители на Комисията, съвместно с НРС, да направят проверка дали папка "Гоце" не е „прочиствана" в предишни години. Ген. Димо Гяуров, когото ген. Киров смени на шефския стол в НРС, заяви, че както е получил папката в огнеупорната си каса от ген. Бриго Аспарухов, така я е предал след това.

Само преди ден Евтим Костадинов сам призна пред бТВ, че състоянието на папката „Гоце" подсказва, че е възможно някой да е пипал в нея. Днес обаче той вече е спокоен от уверенията на ген. Киров, че се е заблудил.

"От обясненията, които дадоха представителите на НРС, стана ясно, че са използвани документи, които са оформени от оперативния работник Цвятко Цветков и се установи по безусловен начин, че тази папка е с шифър - т.е. дело е на същия този оперативен работник", посочи Костадинов. „Потвърждава се фактът, че Първанов е бил привлечен единствено за работа по македонския въпрос и впоследствие е бил свален от отчет", каза още Костадинов.

Ген. Киров успокои комисията, че всички материали от НРС ще бъдат предоставяни без интервенции, както изисква законът. frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5278 |25.07.2007 Огън и жупел от всички краища на страната . 0| 5123 |25.07.2007 Германски медии изревнуваха успеха на френската дипломация . 1| 5283 |25.07.2007 След българин, Ашраф може да стане и холандец . 0| 5332 |25.07.2007 Пресата в сряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads