Реклама / Ads
2| 5659 |25.09.2013 НОВИНИ

Ген. Киров получил сигнала за атентат срещу Борисов

.
Бившият шеф на разузнаването, ген. Кирчо Киров Източник: Булфото
Изключително трудно е да се получи предварителна информация за терористичен акт като този в Сарафово. Но в нашето разузнаване е имало информация, която дава възможност за прогнозиране и съответните държавни органи могат да вземат предпазни мерки на тази база.
 

Това коментира ген. Кирчо Киров в студиото на бТВ. Той потвърди, че са получавали сведения от различни източници, че се подготвя терористичен акт в държави с така наречения “мек режим”, в които влиза и България. Относно израелските туристи като обект на нападение, Киров коментира, че са получили данни, че е по-възможно такава акция да стане през зимата.

За твърденията за вероятен атентат срещу Бойко Борисов бившият шеф на разузнаването коментира, че информацията е получена от партньорска служба от региона и лично той я е приел от съответния шеф на службата.

Киров потвърди и получаването на данни, че атентаторите възнамеряват да заменят Борисов с Ахмед Доган, но преценихме, че това не е сериозно и не го докладвахме на висшестоящите лица, уточни той. Генералът обаче уточни, че информацията по този случай е била принципна, а не конкретна. Не е визирано конкертно лице или среди, които евентуално биха извършили този атентат. Той съобщи, че лично е информирал Борисов за получените данни, но без частта за Ахмед Доган.

Когато е поел Националната разузнавателна служба през 2003 г. в нея са работили само 3-ма арабисти, спомни си генералът. Толкова бяха се спасили от реформи, реорганизации и чистки, каза ген. Киров. Успяхме да подготвим още 8-9 души, които бяха изпратени в нашите дипломатически посолства в арабски страни, каза още той. Но и тези 10-12 души не са достатъчно за работа в разузнаването, необходими са най-малко 20 специалисти в тази област.

Според бившия шеф на разузнаването трудно се набират хора, които говорят редки езици в България, а високите критерии за подбор в тази сфера допълнително усложняват намирането на подходящите хора. Това важи и за офицерски длъжности. От 300 канидати например успяхме да одобрим само 10 за работа в разузнаването, посочи ген. Киров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4790 |04.07.2013 Генерал Кирчо Киров: Няма безотчетно харчене на пари . 5| 5907 |03.07.2013 Публикуваха списък с медиите, получили пари по европрограми . 22| 9124 |03.07.2013 Генерал Кирчо Киров - на съд за 5 милиона . 5| 5100 |25.06.2013 Министерство на транспорта: Хаан не е препоръчал Киров персонално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads