Реклама / Ads
39| 8264 |26.03.2020 НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони

.
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски
Какъв е смисълът на бързите тестове? Те имат търговски смисъл. Този тест е чудесен в края на епидемията, но ние сме в началото. Днес имаше публикация как някой е надделял с идеята за бързи тестове и са похарчени половин милиард за тестове в Испания, които са ненадеждни. Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони. Няма да надделее мнението на други.
 

Това бе категоричното мнение, което изрази в предаването "Лице в лице" по бТВ шефът на оперативния щаб за борба с COVID-19 генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

"Единственият начин да предотвратим такъв рязък бум, какъвто има в някои държави е хората да останат по домовете си. В ситуацията, в която няма нито ваксина, нито лечение, едиственият начин е да се ограничи контактът, защото вирусът се предава от човек на човек. За съжаление пикът най-вероятно ще е около Великден", каза още ген. Мутафчийски.

 

Той сподели, че днес лекари, които работят в Италия са му изпратиха техния най-нов протокол. При нас е възприет този подход и е утвърден този начин на лечение вече при нас.Тази схема е потвърдена и в САЩ. Става въпрос за прилагане за лечение обявения хининов препарат и антибиотик. "Имаме налични количества и допълнително се снабдяваме с него. Има противопоказания - на първо място трябва да се установи дали пациента може да обработва този препарат, дали има бъбречна недостатъчност или чернодробни заболявания. Всички, които са в болница и са в тежко състояние се лекуват с този препарат.", каза още шефът на Щаба.

 

Относно даренията той поясни, че се конкретизират от какво има нужда и даренията се правят за такива конкретни неща. "Болниците са затруднени защото имат договори за дезинфектанти, но там цените са фиксирани, а в момента са тройно нагоре.", каза още ген. Мутафчийски.

 

"Няма опасност да се презапасим са апарати за обдишване. Борим се за 250 -300 апарата от Китай. Успяха някои дарители да дарят апарати, които са били на склад около 25 апарата са и са дарени само в София. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори. По принцип има дефицит на анестезиолози, има и застаряване на лекарите и сестрите, но ние сме длъжни да се справим с това което имаме.", бе категоричен Мутафчийски. 

 

"Преди четири дена Франция ограничи тестовете по препоръка на СЗО, Германия вчера ги ограничи по препоръка на СЗО. Румъния днес обяви, че ще се тестват всички граждани в Букурещ. Това е нов вирус, нова болест. И аз искам да разберем за 5 минути как да се лекуваме, но това е невъзможно. Ако това беше преди 10 години, още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме дори."  каза още шефът на щаба относно тестването на хората в различните страни.

 

По думите му PSR тестовете, които той определя като сигурни,  се купуват от няколко дистрибутора. "Запасите са ни до 7-8 до 10  хиляди напред и това също е благодарение на дарителите.", отчете Мутафчийски.

 

Епедемиологичното проучване се прави след края на епидемията, а не преди това. Тогава ще ползваме бързи тестове, но които са сигурни. На пазара в момента има тестове, които са с 30% достоверност, и тя ще остане такава. Със сигурност в даден момент ще има тест, който е достоверен и бърз. Работят и в САЩ и в Израел в тази посока, увери ген. Мутафчийски.

 

Той бе категоричен, че не би приел несертифицирани апарати, по същия начин както не би приел недостоверни тестове, защото всеки апарат трябва да има сертификат за качество, приет в ЕС, защото сме част от Съюза, обясни той.

 

Относно карантинирането на всеки дошъл от чужбина Мутафчийски обясни, че това е военна тактика - взима се по презумпция, че всички, които влизат в страната може да са вирусоносители и се поставят под карантина, защото няма начин да се установи дали тези хора са заразени или не. По думите му, когато се поставя карантина цялото семейство се спестява ресурс, защото е логични щом един член на семейството е болен всички да са заразени. В момента ние не разполагаме със 100% достоверни тестове, но PSR тестовете са с най-висока достоверност, наблегна още веднъж на становището си шефът на щаба.

 

Запитан дали се чувства повече генерал, отколкото лекар Мутафчийски отгооври: "Винаги съм бил лекар, нищо че напоследък много хора се опитват да забравят това. С пижама ли да съм облечен? Това е работното ми облекло, в операционната съм с други дрехи, каквито се изискват за работа там."

 

"Толкова много неща се направиха, те би трябвало да дадат резултат, няма как да не дадат. България изпревари много други държави в Европа, предприети бяха мерки предварително и това се отчита и от другите държави.", завърши разговора генерала, като преди това сподели, че има усещане, че са минали не три седмици, а три месеца от началото на извънредните мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5510 |26.03.2020 Марике от Нидерландия пред Фрог: Вече няма да приемаме собствената си сигурност за даденост . 2| 4004 |26.03.2020 Кобрата: Поне две години световният спорт няма да се възстанови от удара . 2| 3816 |26.03.2020 Образователният министър: Няма да има нулева година . 3| 6359 |25.03.2020 Илиян Василев: Борисов си прави съвети, Щабът няма никакви правомощия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads