Реклама / Ads
0| 8682 |07.04.2016 НОВИНИ

Ген. В. Петров за Фрог: Промените в закона за МВР са самоцелни

.
Ген. Валентин Петров
Не си спомням през последните години някой министър на вътрешните работи да не е правил промени в закона за МВР. Той трябва да се прави за срок от 15-20 годи и да има цел. В комисията по сигурността експертите са малко. В МВР не знаят на кой свят са. Това казва бившият гл. секретар на МВР ген. Валентин Петров, коментирайки заседанието на Комисията по вътрешна сигурност по закона за МВР.
 
Не си спомням през последните години някой министър на вътрешните работи да не е правил промени в закона за МВР. Всички правят промени без да се съобразяват с вижданията на всички политически сили и най-вече със служителите в МВР и професионалното му  ръководство.

Румяна Бъчварова донякъде е права, че с изключение на двама-трима човека в Комисията по вътрешна сигурност , другите не знаят, за какво става дума. За съжаление и в другите комисии е така. Затова и резултатите са такива. Защото членовете на комисии не са експерти в  дадената област, смята той.
 
Законът за МВР трябва да се направи така, че да работи за един по-дълъг период от време – 15-20 години. А не като дойде нов министър да променя закона според указанията на политическия му кабинет и пишман-експертите в него. Необходимо е  представители на всички политически сили да седнат, да обсъдят предложенията и се очертае една обща политика на закона. И като се очертае някаква рамка, да се пристъпи към промените, смята бившият главен секретар на МВР.

Цветанов какво разбира от МВР? Това е въпросът? Много са били министри, но... За съжаление Цветанов не е единственият пример. Законът трябва да се прави от хора, които познават много добре системата. Помните ли как бе при Цветлин Йовчев? МВР се сведе до полиция, най-общо казано. Нищо повече!!! В МВР не знаят на кой свят са. Хората се чудят, какво да правят, ядосва се експертът.

Толкова са свързани нещата, че няма накъде повече. В едно министерство не могат да се правят самоцелни реформи. Каква е целта в случая със закона на МВР? Знае ли се? Ако трябва да сме конкретни – трябва да се определят целите на тези промени. Например – намаляване на полицейския състав. Като го намалим, как ще го направим по-ефективен? Като го намалим ще освободим финансов ресурс и той как ще бъде използван? Техника ли ще вкарваме, как ще повишим активността на хората, които ще са по-малко. За сметка на какво?, разсъждава генералът.

Не може в МВР над 90 на сто да са фонд работна заплата, 2% да отиват за обезщетения при пенсиониране и излизане от МВР, 2-3 процента за капиталови разходи и само 2-2,5% за същинската дейност на МВР и тя да е ефективна. Няма как да стане. Трябва да се тръгне от макрорамката. Другите неща са въпрос на решения и възмоижности. Проста работа е, но..., категоричен е Валентин Петров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6600 |06.04.2016 Д-р Маринов за Фрог: Никой от държавата не слезе да ни чуе . 0| 7977 |05.04.2016 Експерт за Фрог: „Панамагейт” у нас или нито дума за офшорните ни герои . 0| 7606 |05.04.2016 Само във Фрог: Прокуратурата тупа топката за Москов и ваксините, след скандалния доклад на ДАНС . 0| 7678 |04.04.2016 Само във Фрог: Шеф на регулаторен орган държи информацията за българите с офшорни сметки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads