Реклама / Ads
4| 6364 |27.01.2010 НОВИНИ

Ген. Стоян Тонев: България има нужда от 120 болници

.
Генерал Стоян Тонев Източник: Вяра Йовева
Началникът на ВМА генерал Стоян Тонев информира, че преди час е разговарял с финансовия министър Симеон Дянков и със зам.-министър Владислав Горанов и е бил уверен, че в петък ще бъдат преведени дължимите пари за декември, както на личните лекари, така и на всички болнични заведения.
 

Според него е необходимо да се усилят финансово и кадрово наличните спешни центрове в страната - 28 самостоятелни и около 200 към отделните болници. Необходимите средства, за да може да се доизгради бързата помощ възлизат на 300 млн. лв. Директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев счита, преструктурирането на болничната помощ е закъсняло, поради липсата на политическа воля и смелост. Той посочи, че болниците с недостатъчен капацитет – кадрови и технически, ги прави опасни за здравето на хората преди всичко. От друга страна, по неговите думи, министър Нанев и екипът му трябва да преценят дали има други фактори, благодарение на които могат да се запазят болници, които не отговарят на изискванията, като им се даде възможност в следващите 6 до 10 месеца да отговорят на тях.

Д-р Димитър Радиновски директор на "Пирогов" счита за редно депутатите от съответните места да участват в преструктурирането и при възможност да се запазят болниците за хронично болни. Ръководството на ИСУЛ „Царица Йоанна” пък препоръчва всеки си зададе въпроса къде би желал да се лекува. Директорът на болница „Света Анна” в София Димитър Димитров коментира: „Има светлина в тунела, знаем, че се работи”. Както той, така и директорът на Александровска болница Лъчезар Трайков защитиха остойностяването на медицинските услуги в България. В момента у нас 0.8 медицински сестри се падат на един лекар.

В аналогия със филма „Подкрепете местния шериф”, Стоян Тонев, отправи апел да се подкрепи местният министър. „Местният министър е също толкова затруднен като местния лекар”, коментира той. Според него, реално в страната е необходимо да има 120 болници. Ако на мене ми разрешат моята поликлиника да работи с касата, ще затворят поне три поликлиники. Ако университетските болници прекратят договорите си с областните и общинските болници, 50 % от клиничните пътеки ще отпаднат, счита Тонев. „В момента се създава едно лъжливо усещане, че повечето болници могат да съществуват сами. Не, те не могат и в момента”, категоричен бе той. Генерал Тонев се ангажира в случай, че заради преструктурирането лекарите от общинските болници си загубят работата, той лично „би взел няколко човека във всяка от неговите болници”. „Те няма да останат без работа, напротив”, твърди той. 148 млн. лв са средствата, които трябва да изплати държавата за здравни услуги за декември. Ако те не бъдат изплатени до обещания срок – петък, медиците ще вземат мерки и ще се срещнат с премиера Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4768 |25.01.2010 Меркел иска равен шанс за България . 5| 5559 |25.01.2010 Джудиста напира да го връщат в България . 35| 6427 |24.01.2010 Гръцките фермери обявиха война на България . 28| 6304 |17.01.2010 Ив. Костов: Желева беше и моя кандидатура, но трябва да се спасява реномето на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads