Реклама / Ads
5| 9268 |04.10.2016 НОВИНИ

Ген. Цанков за Фрог: Борисов е Батман с ултиматума към НАТО за Афганистан

.
Валентин Цанков
Може ли Борисов да предложи на парламента да вземе решение за изтеглянето на контингента ни от Афганистан? Разбира се, че може, и разбира се, че не противоречи на общи международни договорености, нито пък е ангажирана ООН. Както казват Борисов е Батман, а Батман е способен на всякакви действия. Борисов отправя ултиматум не към Брюксел, а към САЩ. Това каза за Фрог нюз ген. Валентин Цанков, бивш аташе по отбраната в САЩ.
 
Разбира се и и на рискови действия. А в случая има сериозен риск да се окаже, че такова изтегляне на българския контингент изобщо не е съгласувано с когото и да било. Нито пък е сондирано в рамките на антитерористичната коалиция, с чиято операция е ангажирана и НАТО. Това е изцяло в стила на премиера и доказателство, че страхът и паниката са го обхванали всеобхватно и излизане от тях за него няма, обясни той.

Операцията в Афганистан датира от преди 15 г. Целта при стартирането й тогава звучеше доста убедително – да се отиде там, където се ражда тероризмът, и той на място да бъде задушен и впоследствие унищожен.Но не се получи. Контингентите стоят там, дават жертви, прогресът в изпълнението на задачата е нищожен. Опиумът си се произвежда, а държавата е неспособна да поеме контролът над националната територия, разяснява военният експерт.


Приключението в Афганистан може да завърши за българските миротворци...

И изведнъж Борисов излиза с пореден ултиматум. Този път ултиматумът не е отправен към Брюксел, а директно към САЩ. Нека не забравяме кой води антитерористичната коалиция в Афганистан. Това са именно САЩ. Питам се Борисов посъветвал ли се е с някой компетентен в тази област и знае ли какви неприятности ще си навлече? Или се наема да шантажира Америка точно преди изборите? Да, считам, че ако изобщо е бил посъветван, то той е бил посъветван грешно, посочи генералът.

Експертът отговори и на въпрос, какво се очаква от конференцията за Афганистан идната седмица и  какво би накарало Борисов, Ненчев и Митов да поставят въпроса за изтегляне от Афганистан: "Не съм убеден, че тримата посочени ще се държат толкова смело на конференцията за Афганистан, както демонстрира Борисов и предупреждава, че ще внесе предложение в парламента за изтегляне на българския контингент от Афганистан. Борисов е наясно, че евентуално нахлуване на хиляди мигранти през границата сериозно ще разклати държавата. А това значи край на демагогията, популизма и тоталитарното управление на ГЕРБ. От там идват страховете на Борисов и обхваналата го паника. Той далеч не е толкова устойчив и непробиваем, колкото се опитва да се представи и вероятно изглежда в собствените си очи."

Тази мисия не се заплаща само от България, но сумата съпоставена с бюджета за отбрана е значителна. Действително тези средства би могло да се използват за повишаване на военните способности – закупуване на нова техника, бойна подготовка и др. Това е въпрос на правилно и дългосрочно планиране на отбраната, смята генералът.

Това е един популистки ход на Борисов преди изборите. Практически няма стъпка на Борисов, която да е лишена от популизъм. Това особено се наблюдава напоследък и без съмнение е опит да се повлияе на избирателите да гласуват отново за тези, които теглят огромни държавни заеми без видим и съществен резултат за растеж на икономиката. Кой ще плаща тези заеми? Няма да бъде това правителство, нито Борисов. Това е ясно отсега, категоричен е ген. Цанков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5759 |03.10.2016 Плевнелиев нападна Борисов заради Русия . 0| 5513 |03.10.2016 А. Стефанов за Фрог: Борисов е едновременно и премиер, и президент . 0| 3994 |03.10.2016 Сестрата на убит на пътя младеж: Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате . 0| 5343 |03.10.2016 Кр. Величкова за Фрог: Проф. Пилософ еднолично решава кое дете ще се лекува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads