Реклама / Ads
12| 8066 |04.11.2012 НОВИНИ

Ген. Василев поучава МВР, той бил супер

.
Вездесъщият ген. Васил Василев
Вече над 10 000 снимки са качени в страницата във Фейсбук на полицаи. Все по-лоши и по-лоши идват, коментира създателят на страницата Веселин Тодоров. Той участва в дискусия в „Насреща Люба Кулезич” по ТВ-7 по темата, какви трябва да бъдат българските полицаи и защо не са такива.
 
Изненадващо запаснякът ген. Васил Василев, който бе шеф на Националната полиция и махнат като такъв се хвърли с жар и плам да дава акъл на МВР. Ако бил сега в системата, щал да направи пълна проверка на патрулите. Да се почне с това кой и как ги инструктира. Инструктажа бил много важен, авторитетно рече някогашния генерал, който преди време бе забъркан в доста скандали. Аз съм оставил в МВР отлични кадри, принципни, чудесни, похвали се Василев.

Журналистът Димитър Илиев го върна към действителността със случая „Калинка Пенчева”. Според него тя показала арогантност и това страшно издразнило хората. Уволнението й било за намаляване на напрежението. Илиев обаче уточни, че бившата вече говорителка на полицията във Варна имала малко дете и законът я защитавал, затова уволнението било малко странно и прибързано. Някои дори използваха фактът, че премиерът Борисов е кръстник на сина й, за да раздухат случая. Това е реалността. Каквото и да ми говорят, че полицаите имали право на 30 минути почивка, кадърът как спят в патрулката е страшно дразнещ. Изтегнали се като мехлюзи, - изнедоволства Илиев.

Василев понечи да обясни нещо, но то се оказа абсолютно неадекватно. Според „малкия генерал”, както го наричат някои негови колеги, имало конна полиция, която си вършела добре работата. На конете полицаите нямало как да заспят. Сега обаче светът бил напреднал, - завърши мисълта си генералът, от което никой нищо не разбра. През цялото време запаснякът се опитваше да обясни колко грешки правели сега в МВР и колко супер бил той, когато бил на служба. Даже обясни какво би направил, ако сега е началник.

Друг участник в разговора - Димитър Ангелов – Дучето коментира, че респектът не е даденост. Той трябвало да се доказва, да се воюва за него, а това води и до уважение. Това правителство се опитва да направи нещо, полага усилия, заяви Дучето. Знам какво е било и какво е сега. Бюджетът отделя най-много за МВР. Нямат право полицаите, които гребат от държавния казан с черпака, да не си вършат качествено работата.

Веселин Тодоров допълни, че у нас на 100 000 души се падат 600 полицая. В Европа средната цифра е 300. Това е сериозна разлика и не е оправдана. По данни на Евростат броя на престъпленията у нас през последните години намалява с 2%. Защо тогава имаме толкова много служители на МВР. Какъв е смисълът, - попита Тодоров.

Защо досега МВР не извика нито един от цял списък с имена на участници в „черно тото” във футбола. Но извикаха иконата Христо Стоичков. Защо става така? – попита Дучето.

 

Според о.р. ген. Василев не трябвало да се смесват нещата. Не се знаело докъде е стигнало разследването на ГДБОП и не било хубаво да се коментира предварително.

 

Според Димитър Илиев нямало никаква нужда премиерът да се намесва в случай като този с Калинка Пенчева. Хората в МВР трябвало сами да си свършат работата. Трябва да има правила, които да се спазват. Тогава няма да има нужда някой да казва какво да се прави.

 

Веселин Тодоров го подкрепи, че премиерът не е човекът, който трябва да казва какво да се прави с някаква служителка. Това не е негова работа. Пада нивото. Хората вече се научиха да очакват той лично да решава какви ли не проблеми и въпроси. Това не е нормално. Не е сериозно. Трябва да се направи кардинална реформа, да се съкрати администрацията и да се вдигнат заплатите, категоричен е Тодоров. Като бъде хванат полицай в нарушения или корупция - да губи всички социални привилегии, както било в Австрия, Франция и други страни. Говорим за корупция, когато бъдат хванати, полицаите да губят всички социални привилегии, - настоява Тодоров.

Подкрепям, - реагира моментално Дучето. Това било разковничето на промяната и успеха. Българският полицай е честен и добър човек, но има черни овце, които формират по някакъв начин общественото мнение.

В този момент о.р. ген. Василев се похвали отново, този път, че е автор на Закона за футболното хулиганство. Веднага обаче бе оплют от Дучето, който заяви, че законът е абсолятно неработещ.

В края на разговора Веселин Тодоров припомни, че на полицейските коли в САЩ пише: „Помага и служи”. Тук те дебнат зад храстите! Младежът допълни, че би желал във Фейсбук да се качват не само уличаващи снимки на полицаи, но и на такива, които си вършат съвестно работата. Не съм срещу униформените, а срещу някои от тях, тези, които се държат гадно, обобщи Тодоров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7399 |01.10.2012 Суперкрадците от Свети Влас имали 30 милиона лева и яхти . 11| 9043 |01.08.2012 Супер Ferrari FF се предаде пред българските пътища . 4| 6356 |24.06.2012 14 разчленени трупа пред супермаркет . 15| 6855 |30.05.2012 Р. Василев: Търсят Малкия Маргин във всички 190 държави на Интерпол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads