Реклама / Ads
11| 5705 |09.09.2014 НОВИНИ

Генджеф: Нелегалните пансиони са дело на мюфтийството

.
Рибата се вмирисва от главата. Тези пансиони се разкриват с разрешение на главното мюфтийство, заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Недим Генджеф от Мюсюлманския съвет. Той коментира съмнителната дейност на незаконните училища с пансиони към тях в различни гладове у нас, в които безплатно се обучават и се отглеждат деца на мюсюлмани.
 

Там какво се преподава никой не знае. Коран трябва да се преподава в джамия от законния имам, под контрола на Главното и на Районното мюфтийство. Не може от някой, дошъл от Турция, изведнъж да затвори няколко деца и да ги обучава. Ние имаме Висш ислямски институт в София, но кадрите не са от там. Всички са завършили в чужбина. Никой не знае децата какъв ислям изучават, коментира Недим Генджеф.

Не е ясно на какво ги учат - дали само как да четат свещения Коран или и на нещо друго. Едни са нашите молитви, други са на шитското направление на мюсюлманите. И ако се преподава това, е проблем, категоричен бе той.

Дирекция „Вероизповедания" е сезирала прокуратурата за част от сигналите и работи по случая заедно и с Агенцията за закрила на детето, каза директорът на дирекцията Емил Велинов. По думите му преди време от Главното мюфтийство са заявили, че не са запознати със случаите, но по-късно са изпратили утвърдени програми, по които децата да учат. За институцията писмените отговори са достатъчни, за да се уверят, че всичко е наред и законът се спазва. От там нататък дали наистина всичко е законно от дирекцията не разследват.

Има места, които са утвърдени от институциите и имат програми, заяви Велинов. Такива например са в Русе, в Момчилград и в Шумен. Но, според Генджеф тези големи, модерни мюсюлмански училища са съмнителни.

Според Емил Велинов при проверки е установено още, че част от децата са записани в такива училища без разрешението на родителите им. След това са получени уверения от родителите.

Защо тези училища с пансиони към тях не се лицензират преди да бъдат направени проверки?Търсете във всяко нещо парите, отговори Недим Генджеф.

В тристаен апартамент в центъра на Айтос от една година живеят малолетни и непълнолетни деца без родителите си. Някой плаща всички разходи - подслон, храна дрехи и обучение. Преподавателите са действащи имами и ходжи.

От Агенцията за закрила на детето и от главното мюфтийство разбраха за пансионите от репортажа на Нова. Тепърва ще проверяват защо тези деца не живеят при семействата си, какво точно изучават и ходят ли на светско училище. По случая работи и ДАНС.

Освен пансионът в Айтос, такъв, оказва се, има и в Исперих. И в този пансион малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят и учат ислям, но не в апартамент, а в къща, която се намира на метри от полицията и общината. Отвън никой не може да предположи какво точно се случва зад стените на тази сграда. Заместник-председателят на общинския съвет в Исперих отговаря за настаняването. Хамди Нурула е и управител на ислямския пансион в Разградското село Делчево, който е бил санкциониран преди години от Агенцията за закрила на детето. Свързваме се по телефона с Нурула. Първоначално той твърди, че в района на Разград и Исперих няма пансион, но впоследствие той сам търси нашите герои под прикритие, за да предложи място в ислямски пансион от средата на август. Води ни, за да ни покаже мястото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5516 |08.09.2014 Мрежа от нелегални ислямски пансиони в България . 27| 5120 |07.09.2014 Тайни ислямски пансиони у нас отглеждат деца . 5| 4984 |02.07.2014 Нов закон срещу нелегалните търговци с цигари . 13| 5322 |20.11.2013 ДАНС: Нараства броят на нелегалните имигранти от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads