Реклама / Ads
16| 10564 |24.07.2010 НОВИНИ

Генерал Карамунчев ще оглави военното разузнаване

.
Ген. Димчо Карамунчев Източник: profarmy.bg
Ген. Динчо Карамунчев ще е новият шеф на Военното разузнаване. Това научи Frognews.bg от източници в МО. Неотдавна той освободи поста на командващ натовския щаб в Тирана и в момента е в очаквателния район на щат 718.
 
Ако не му мине котка или министър Аню Ангелов път, френският възпитаник може да оглави военното разузнаване, без да е специалист в тази деликатна дейност. Военни наблюдатели са на мнение, че сегашният заместник на бившето РУ генерал Детелин Мажгуров няма нито достатъчно качества и езикова подготовка за поста.

Генерал Карамучнчев е роден в Копривщица. Завършил е щабна специалност във Военно-въздушното училище в Долна Митрополия. Командвал е ПВО на ВВС. Бил е военен аташе във Франция. По времето на Николай Свинаров бе спряган за началник на Генералния щаб, но тогава пропрезидентският началник на ГЩ на БА ген. Никола Колев го изпрати в девета глуха, за да назначи на поста началник на ГЩ непренциозния послушния ген. Златан Стойков.

Още няколко генерала треперят за постовете си след оставката на ген. Пламен Студенчев. Неясно е бъдещето на бригаден генерал Харизанов, началник на военното училище във велико Търново. Някои го спрягат за освободения от брата на Румен Петков пост на началник на инспектората, а други му кроят пенсиониране.

Клатят се краката и на генерал майор Бойко Рабаджийски. Военният министър Аню Ангелов му размаха пръс още като заместник-министър. Ще го отнесат и други, чиито рождени дни им дават шанс да послужат някоя и друга годинка. Няма да стане генерал и полковник Георги Цветков. Той не е заслужил благословията на заместник министър Валентин Радев.
Чистката или прегледа на отбраната продължава с пълна сила. Армията напускат много кадърни офицери, което напомня на офицерските чистки отпреди двайсетина години.

По-рано днес стана ясно, че ген. Пламен Студенков, директор на военното разузнаване, е подал рапорт за напускане до министъра на отбраната Аню Ангелов. Мотивите са пенсиониране, заради навършване на 58 години. Според последните изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили това е пределната възраст. Заедно със Студенков се очаква да бъде сменен и заместникът му ген. Енислав Иванов.

Рапортът е подаден на 14 юли, но е пазен в тайна. В момента тече едномесечното предизвестие на ген. Студенков за напускането на поста, през което време той е в отпуск.

В края на април правителството предложи на президента да издаде традиционните укази за промени във висшия състав на въоръжените сили преди празника на Българската армия. Тогава не влезе предложение за нов директор на „Военна информация”, заради искане от страна на президента освобождаването на отговорни длъжности да става „месец или максимум два“, преди да навършат пределната за заемане на дадения пост възраст.

Въпреки че рапортът за напускане е очакван, той идва няколко месеца предсрочно, тъй като Студенков навършва 58 години в началото на ноември. Според източници от МО разривът между министър Ангелов и ген. Студенков през юни, довел до преждевременното пенсиониране на досегашния директор на военното разузнаване, се дължи на различните мнения, които имат двамата за бъдещето на службата и нейният следващ ръководител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5051 |23.07.2010 Шефът на военното разузнаване подаде оставка . 1| 8149 |16.06.2010 Стоян Мавродиев оглави финансовия надзор . 6| 4662 |15.06.2010 Генерал пита: Защо Станишев не е в съда? . 1| 5263 |19.05.2010 Вицета на Бойко раздвоени за Танов, Генерала ги нахока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads