Реклама / Ads
6| 4178 |07.10.2019 НОВИНИ

Генерал Константин Попов: Българската авиационна школа - постижима мечта

.
Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание Източник: БГНЕС
”Ще правим българска авиационна школа. Това е голямата цел: не само военни летци, не само цивилни, а школа - начин на мислене на прогресивна и просперираща държава”, заяви в Долна Митрополия генерал о. з. Константин Попов, председател на Парламентарната комисия по отбрана и бивш началник на отбраната. ”От 1 януари ще има Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия с капацитет, кадри, организация, правилници и следващата година - прием”, изтъкна той след изнесено заседание на комисията във факултет ”Авиационен” на НВУ ”В. Левски” и във Военновъздушната учебна база, предаде БТА.
 

Депутатите изслушаха бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС, и полк. д-р инж. Ивайло Ангелов, заместнпик-началник на Националния военен университет "Васил Левски" по ВВС, за практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.


"Нещата се движат и съм сигурен, че ще имаме прекрасно училище с марката "Долна Митрополия. Това висше военновъздушно училище беше марка, навсякъде позната в света с подготвените си кадри. Искаме отново това училище да бъде марката "Долна Митрополия", известна не само в България, но и в много други държави", подчерта Попов.

 

По думите му придобиването на свръхмодерен самолет като Ф-16 създава условия за ентусиазъм. Бъдещето на ВВС е свързано с Ф-16, но само Ф-16 не е бъдещето на ВВС. Бъдещето на ВВС са хората, отбеляза той.


"Възстановяването на училището изисква енергия и страхотни усилия от МО. Ако няма силната воля на министъра на отбраната, няма да стане, защото трябва да се заделят ресурси, да се прояви гъвкавост. Трябва да се изпращат хора, които да учат на Запад и да се гледа дългосрочно. Бих искал малко по-бързо да вървят нещата, но си давам сметка, че има и доста неща, които са нови, има доста предизвикателства", посочи още Попов. Той оцени като правилен подход по-ефективното ползване на летището, включително за гражданска авиация.


Програмата на Комисията днес и утре включва срещи с личния състав във факултет "Авиационен" и разглеждане на учебно-материалната база за обучение на курсанти. Във Военновъздушната учебна база депутатите ще разгледат специализираните кабинети по аеродинамика и автоматика, конструкция на Л-39 "Албатрос", авиационно артилерийско въоръжение, авиационни прицелни системи, лабораторията по мехатроника и новия тренажор.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5107 |05.10.2019 Проф. Здравко Попов: Зад кандидатите за постовете в ЕС стоят интереси . 6| 4065 |01.10.2019 17 регионални кореспонденти на БНР искат оставката на генералния директор . 8| 4500 |27.09.2019 СЕМ решава за оставката на генералния директор на БНР . 1| 5473 |22.09.2019 Константин Тилев от КРС: Задължителна е оставката на Светослав Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads