Реклама / Ads
17| 5216 |28.04.2015 НОВИНИ

Генерали: Имахме 250 бойни самолета, сега са 16

.
Атанас Самандов и Атанас Запрянов
Стигнали сме минималните военни изисквания за осигуряване на отбраната на страната. Това стана ясно от мнението на съветниците на президента и военния министър генералите Атанас Самандов и Атанас Запрянов, което те изразиха в интервю за bTV.
 
Според ген. Запрянов парите за модернизация ще са достатъчни в периода 2020-2024 година, когато се очаква разходите за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Той смята, че правителството е проявило загриженост за отбраната на страната, и това, което се планира като разходи „е твърде амбициозно“. Въпреки че тази година ще е нулева за модернизацията на армията, той очаква все пак да има актуализация на бюджета за отбрана, с която да се закърпи издръжката на армията.

Това, че няма да бъдат осигурени близо 200 млн. лв. допълнително, означава, че няма да стартират скъпоструващи модерниазационни проекти, обясни Запрянов. Той все пак се съгласи, че армията не е приоритет на правителството, но това не означавало, че няма пари. "Когато говорим за това, че няма пари за армията, става въпрос за това, че няма пари за модернизацията", каза съветникът на военния министър и обясни, че опасността армията да остане с два изтребителя е в края на годината.

"Имаше 250 бойни самолети, сега имаме 16 многоцелеви изтребители по бъдещите планове, а оперативно готовите в момента са между 6 и 8", обясни той.

Според него една от алтернативите е въздушното ни пространство да се охранява от партньори от НАТО или да се премине към купуването на нов тип изтребител. Докато се извърши трансформацията към преминаването му обаче, може да има и такава опция. "И това не е обидно, защото това се случва в Хърватия, Албания и Прибалтика", каза Атанас Запрянов и даде висока оцека за работата на министъра си.

Според колегата му ген. Самандов обаче обаче по-добрата опция е да се върви увеличаване на летателния ресурс на руските изтребители МиГ-29, като междувременно стартира покупката на нови самолети.

Според него вчерашното заседание на КСНС не е имало сблъсъци. Той все пак се съгласи, че парите, които се отпускат не са достатъчно и са нужни допълнително средства за модернизация.

"Следа като се изясни какво е истинското състояние на армията и какви задачи ѝ и предстоят, държавните мъже взеха добро решение. Всичко се проведе много делово, в добър тон", обясни Самандов, според когото обаче руската техника в армията ни е вече морално остаряла.

Той съобщи още, че е взето решение средствата от излишъците от въоръжение и продажбата на имоти да се заделят във фонд за модернизация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4776 |27.02.2015 9 бойни пистолета и заглушители спипаха на Капитан Андреево . 20| 4451 |24.01.2015 Побойникът Борис: Ударих доктора, той ме бута и души . 30| 27551 |14.01.2015 Убиха Митьо Лудия - майстор на бойните изкуства . 2| 4157 |05.01.2015 До 3 г. затвор за непълнолетните побойници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads