Реклама / Ads
14| 6632 |16.10.2014 НОВИНИ

Георги Димитров - "Мери-Лу" върнал ДС във Външно

.
Георги Димитров
С екзотичния прякор Мери-Лу се сдобил в началото на 90-те години човекът, който върна Държавна сигурност във Външно министерство. Причината за това обръщение към уволнения постоянен секретар на МВнР Георги Димитров била закачка с преименуването на столичния бул. "Георги Димитров" на "Мария-Луиза". Шегичката била изобретена от негов колега и подхваната охотно от бъдещия кръг "Монтерей", който тогава бил просто приятелска група от Министерството на външните работи.
 
Георги Димитров е от близкото обкръжение на всеизвестните "генерали" Любен Гоцев и Виктор Вълков и участвал в сбирките им, пише "168 часа", като се позовава на свои източници. "Те са му били шефове в МВнР. Оттам датира приятелството им. Впоследствие използваха прякора "Мери-Лу" за Георги Димитров по друг повод. Когато се наложи да говорят с кодови названия, защото се опасяваха от подслушвания по времето на синьото управление и да не се разбере за кого говорят, му казваха "Мери-Лу", обясниха запознати с навиците на кръга "Монтерей". Самият Георги Димитров не отрича, че се е учил от Любен Гоцев и Виктор Вълков на професионална дипломация.

Пак около кръга "Монтерей" гравитирали и голяма част от приятелите му, които също са от Външно министерство и заедно бяха съветници на Георги Първанов по време на президентстването му.

Георги Димитров бил от най-приближените душеприказчици на ексдържавния глава. Без него Първанов никъде не отивал, когато ходел на посещения в чужбина. Дипломатът е близък приятел с Ирина Бокова от години. Дотолкова, че дъщеря му, която завършила във Франция, останала на работа в ЮНЕСКО, оглавявано от Бокова. Момичето на нейния втори мъж Калин Митрев пък получава управлението на фирмата на Димитров през 2002 г. Външно министерство обяви, че го уволнява заради лоши атестации и заради участието му в търговско дружество. Той обаче извади документ от 2002 г., че е прекратил участието си и е прехвърлил управлението на Мая Калинова Митрева.

Самият Димитров, а и хора, които го познават, го определят като човек с чувство за хумор и бохем. "Никога не възприема нещата 100% сериозно. Все гледа да пусне шегичка, макар че внимава къде и как, защото е дипломат до мозъка на костите си", коментират хора, които го познават. Според техните думи той е винаги усмихнат, любезен, готов да откликне на молбата. Стилът му е по-скоро небрежен. Когато няма строго протоколни срещи, носи спортни сака без вратовръзка, не като чиновник, който спазва устава до последната буквичка.

Димитров е добре приет в АБВ на Първанов, но има проблеми с БСП заради Сергей Станишев, твърдят още източниците на вестника. Бившият соцлидер и екссъветникът на президента били в личностни противоречия, които не е ясно по какви причини са възникнали.
Сега обаче противоречията му с Даниел Митов се получиха заради това, че като постоянен секретар издига в кариерата много бивши сътрудници на ДС. Макар че това не е официалната причина за освобождаването му.

Още в началото на мандата на служебния министър Даниел Митов било ясно, че Димитров ще бъде сменен. Новият шеф на Външно няма връзки с бившата ДС. Напротив, известен е с отрицателното си отношение към тези хора. Още в първите дни от встъпването си в длъжност той бе категоричен, че няма да изпраща посланици или служители в мисиите зад граница, които да са имали вземане-даване със службите на комунистическата държава.

Миналото на бившия постоянен секретар на Министерството на външните работи, свързано с ДС, бележи професионалния му път.
Георги Димитров е установен за секретен сътрудник и агент на Първо главно (разузнаването) и Второ главно управление (контраразузнаването) на ДС и е обявен от Комисията по досиетата. Псевдонимите му са били Антон и Боил. Вербувал го е ст. лейт. Станимир Сърбиновски през 1985 г., който го е ръководил. Впоследствие водещите му офицери стават майор Георги Деничин през 1987 г. и ст. лейт. Б. Геновски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4665 |16.10.2014 Кметът на Димитровград глоби партията си . 10| 7249 |14.10.2014 Б. Димитров за Фрог: ДПС ще оттеглят бат‘ Сали . 2| 4728 |13.10.2014 К. Георгиева вероятно поема енергийния ресор . 42| 5343 |12.10.2014 Б. Димитров: Политиците да се разберат по германски модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads