Реклама / Ads
35| 5340 |04.02.2010 НОВИНИ

Георги Първанов: БСП се провали през 1997-ма

.
Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
Социалистическата партия е виновна за провала по отношение на кризата през 1997 г., каза президентът Георги Първанов по време на дискусия на тема „Доблест 2010 - 4 февруари през погледа на младите”, организирана от фондация Институт „Николай Добрев”
 

„Социалистическата партия е виновна за провала по отношение на банковата криза, по отношение на зърнената криза – мога да изброя още десет елемента на непознатата за целия период на предоха криза, за която – основната, главната вина е на Социалистическата партия и на нейното ръководство. В това число аз съм поел и собствената си отговорност като участник в това ръководство.

Той нарече "голяма лъжа", твърдението, че президентът Петър Стоянов е принудил БСП да се откаже от мандата да състави правителство, нещо, което тогавашният министър Николай Добрев направи на 4 януари 1997 г. Според президента, оставката преди това на Жан Виденов е следствие от външен и вътрешен натиск. "Историята е по-сложна, отколкото си я представяте от двете страни на барикадата", каза държавният глава.

Той призова социалистите от „Позитано” да публикуват документите от тогава, за да се види при какви условия е взето решението за връщането на мандата на БСП. „Тогава ще се види каква е изразената позиция от кандидата и от председателя. Не може да се пренаписва историята по такъв начин. Истината е, че на БСП не й стигнаха силите, за да извърши промяната преди Коледа 1996 г. Процесът обаче вървеше и продукт на този процес сме ние с Николай Добрев”, обясни Георги Първанов. „Орисията на Николай Добрев бе да вади кестените от огъня и да върши черната работа – това е един персонален символ”, обясни президентът.

По думите му оставката на Жан Виденов е била наложена както отвън, така и отвътре. Според президента би било добре, ако в България има ден, който да бъде посветен на смирението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4713 |04.02.2010 Г. Първанов: Ще остана в политиката . 16| 6435 |03.02.2010 Единодушно одобриха Кристалина Георгиева за еврокомисар . 0| 4828 |03.02.2010 Кристалина Георгиева на изпит в Брюксел . 20| 5105 |01.02.2010 Скотланд Ярд разгадава убийството на Георги Марков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads