Реклама / Ads
27| 4842 |07.11.2009 НОВИНИ

Георги Първанов пак удари контра на правителството

.
Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
Още щом се върна от официална визита в Шри Ланка и Австралия президентът Георги Първанов произведе напрежение между институциите в България. Той отказа да подпише отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ, за което настоява правителството.
 

"Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които да операт пешкира", каза Първанов.

Пред журналисти президентът обясни, че причините да върне проекторешението са, че не е спазена процедурата по предварително съгласуване и че не е ясно какво точно е нарушението, за което те трябва да бъдат отзовани.

Президентът каза още, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани.

Припомняме, че на 3 ноември министърът на външните работи Румяна Желева заяви, че правителството ще предложи на президента най-тежката санкция за посланиците на България в САЩ и Турция - да бъдат отзовани заради допуснати законови нарушения при организирането и провеждането на парламентарните избори на 5 юли 2009 година.

Правителството предложи освобождаването на Бранимир Младенов като извънреден и пълномощен посланик на България в Република Турция и на Лъчезар Петков като извънреден и пълномощен посланик на България в Съединените американски щати. Решението трябва да бъде одобрено от президента на България Георги Първанов.

В Турция бяха установени нарушения в изборния процес, а българският посланик в САЩ Лъчезар Петков е отговорен за изчезването на сак с бюлетини, който бил изхвърлен погрешка.

В същото време българският посланик в САЩ Лъчезар Петков изпратил до „Труд” открито писмо до премиера Бойко Борисов. В него той призовава за справедливо разследване на събитията, довели до предложението на правителството той да бъде отзован. Дипломатът още настоява вината на всички замесени в случая да бъде установена съобразно действащите закони и правилници у нас.

Скандалът вероятно ще се разрази с още по-голяма сила през следващите дни, предричат запознати. Според тях напрежението между президента и МВнР не е спаднало още от назначаването на Любомир Кючюков за посланик в Лондон. Говори се, че министър Румяна Желева е била против бившият зам.-външен министър да ни представлява във Великобритания. Дори провела разговор с Кючуков, но той троснато и обяснил, че вече има агреман и тя не може да го спре да заеме длъжността. Президентът, който по това време почивал в Евксиноград, дал рамо на Кючуков, защото поста му бил обещан. За прелетелите искри разбрали в британското посолство в София. Оттям уверили, че желаят да работят активно с новото правителство, но няма да се месят в работата на Външно.

По-късно лидерът на партия РЗС Яте Янев обяви, че посланик Любомир Кючуков трябва да бъде отзован моментално, тъй като по време на изборите е замествал титуляра Ивайло Калфин и бил виновен за допуснатите закононарушения в много секции в Турция.

Първанов защити и ДАНС. Той бил спокоен, защото не смятал, че скандалите вредят на агенцията. Ставало дума за „престрелки” между бивши служители. Самият той нямал пряко отношение към ДАНС, защото тя била замислена от предишното правителство и по закон е подчинена пряко на министър-председателя. Ако промените в ДАНС, които се предвиждат, ще са от полза на управляващите в борбата с престъпността, корупцията, тероризма и всички други потенциални заплахи, той щял да ги подкрепи.
Държавният глава изрази опасения, че безкрайните структурни промени и прехвърляния на една служба към друга, или части от тях, пораждат несигурност за служителите и ги демотивира.

Георги Първанов, в качеството си на върховен главнокомандващ, почете паметта на хилядите загинали за родината военни чинове. Той участва в церемонията пред костницата на Военните гробища за Архангелова задушница.

Коментар: Първанов е прав да се озъби на правителството. Във Външно би трябвало да знаят, че той ще реагира по подобен начин, тъй като е подписвал указите за назначаване на въпросните посланици. Няма как сега лесно да ги похарчи, за да заемат местата им хора на ГЕРБ. Тактиката на правителството трябва да се промени. На Първанов да се дават за подпис неща, които да са в състояние като обвинителен акт да издържат в съда. Тогава той няма да има какво да каже. Освен това вместо за ДАНС, той трябва да бъде питан какво стана с офицера от НСО Николай Марков. Преди две години Марков заяви категорично, че президентът е получавал доклади за политици и дипломати, охранявани от службата. После Марков изчезна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4778 |05.11.2009 Майсторът на голфа удари баданарка на Борисов . 7| 6491 |25.10.2009 Професор по история ръководил контрабанда . 11| 4787 |22.10.2009 ДСБ: Първанов да спре с екзотичните разходки . 5| 4943 |15.10.2009 Берлускони посъветва Първанов да стане политически турист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads