Реклама / Ads
0| 4086 |04.04.2016 НОВИНИ

Георги Стоев: Офшорните зони ще съществуват

.
Георги Стоев
Напълно нормално е бизнесът да се опитва да живее с по-малко разходи и да търси офшорните зони, за да избегне тежкото данъчно облагане, заяви по БНР икономистът Георги Стоев от "Индъстри уоч". Той коментира най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката, станали известни като "Досиетата от Панама".
 
Те съдържат 11,5 милиона секретни документа с 2,6 терабайта информация за над 214 хиляди подставени компании. Огромният масив от информация хвърля светлина върху тайния свят на офшорните финанси и данъчните убежища. В списъците фигурират десетки настоящи, бивши и световни политици, бизнесмени, знаменитости, спортни звезди, лица, свързани с организираната престъпност.

На много места по света хората са стимулирани да избягват тези данъци, най-рационално гледано, т.е. това не е престъпно поведение. Нормално е всеки човек да се опитва да живее с по-малко разходи и повече приходи, които остават на негово разположение. В една много динамична среда, когато бюджетите на правителствата се опитват да бъдат балансирани с по-високи данъци, вместо с орязване на разходи, е почти невъзможен анализът на това кой човек колко точно укрива и какъв дял от икономиката е сива, коментира Георги Стоев.

 

Според него не може да се търси пряка връзка между богатството и конкретната позиция на даден човек: На мен лично като икономист ми звучи съвсем нормално един рационален човек да избере да отиде на по-евтино място с по-добра защита на правата си. Ако в България не се чувства добре защитен, защото не вярва в българския съд, и в същото време твърде много данъци отиват за неща, които инвеститорът не смята, че са от полза за обществото, нормално е той да избере друга дестинация.

 

С напредването на технологиите в момента е много по-лесно да се изнесе даден процес, дейност и приходи извън тежко облагана дестинация към офшорна зона, смята икономистът: Такива зони ще присъстват в бизнес практиката, докато има правителства, особено европейските, които се опитват с много тежко данъчно облагане да си финансират социалните разходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4669 |23.03.2016 Георги Свиленски: БСП подкрепя въвеждането на 6-месечни винетки . 0| 4248 |22.03.2016 Георгиева: Хора, не излизайте навън! . 21| 4353 |20.03.2016 Георги Кадиев учредява „Нормална държава“ . 12| 4490 |18.03.2016 Цв. Георгиев: Не съм номинация на ДСБ, няма да подам оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads