Реклама / Ads
4| 8305 |12.11.2014 НОВИНИ

Георги Свиленски пред Фрог: Давам си имунитета на драго сърце

.
Георги Свиленски
Народният представител от БСП Георги Свиленски, чийто имунитет главният прокурор поиска заедно с още шестима депутати, на драго сърце го дава. Така делото срещу него в качеството му на член на Съвета на директорите на общинското дружество "Софийски имоти" ще приключи и ще се докаже неговата невинност, коментира пред Фрог нюз Свиленски.
 

Бил съм член на Съвета на директорите на общинското дружество "Софийски имоти" през 2004-2007 година - това са последните години когато има мораториум върху сделките без изричното разрешение на Столичния общински съвет да се правят. Септември 2004 година СОС взема решение, който възлага на Съвета на директорите на „Софийски имоти”, да довършат сделките с предварителни договори преди мораториума. Взехме решение, че възлагаме на изпълнителния директор на „Софийски имоти” да изпълни решението на СОС. В решението на борда не се говори нито за имоти, нито за цени. Просто му възлагаме да изпълни решението на СОС, разказва Свиленски.

 

През 2008 година, когато започват проверките срещу дружеството, прокурорът, който наблюдава делото, го завежда срещу абсолютно всички членове на Съветите на директорите от създаването на дружеството до 2007 година. След това този прокурор стана съдия в Специализирания съд и делото се пое от други прокурори. Срещу всеки Съвет на директорите се прави отделно дело. До момента от всички дела, които са приключили на всички инстанции навсякъде членовете на съвета са оправдани, единствено изпълнителният директор Тошко Добрев по 1-2 дела е съден на първа инстанция на 4 години.

 

Делото в момента е срещу последния състав на Съвета на директорите и не е завършило. То е от 2009-2010 година. В предишния мандат също бях народен представител. Защо тогава прокурорът не е поискал имунитата ми?!, пита депутатът.  

 

Във всички дела, които съдът ги връща на прокуратурата, обвинението се отказва да завежда дела срещу членовете на Съвета на директорите. Но така или иначе трябва съдът да се произнесе. При това положение за мен е по-добре да се откажа от имунитета си, за да приключи делото. Ако не се откажа, делото се спира, но ми се води като висящо. Искам да стане ясно, че като член на Съвета на директорите нямам никаква отговорност, категоричен е Свиленски.

 

Делата се заведоха през 2006-2007 година, когато се разместваха пластовете в Столична община. „Софийски имоти” е атрактивна фирма и имаше борба за надмощие. Позицията на моята партия е била опозиционна и аз съм бил човекът, който е сочил истината на немалко пресконференции, каза още депутатът.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4680 |12.11.2014 Т. Дончева: АБВ си уредиха преди изборите участието във властта . 1| 5161 |11.11.2014 Зам.-председателят на КФН хвърли оставка . 6| 4898 |11.11.2014 Р. Гечев пред Фрог: От август досега нищо не се прави за приходите . 2| 4561 |11.11.2014 Цигара предизвикала експлозията в сервиза в Айтос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads