Реклама / Ads
24| 5000 |24.03.2011 НОВИНИ

К. Георгиев: Държеше жените като жив щит

.
Калин Георгиев
Бил е любител на оръжията. Немалък мотив са били парите, след като е поискал да му ги приготвят и смяташе да избяга с тях, казва главният секретар на МВР.
 

Най-сложно беше изваждането от банката на жената, за която похитителят не знаеше, че е в сградата, казва в интервю за Труд Калин Георгиев, главен секретар на МВР. Трябваше да предприемем един много сложен комплекс от заблуждаващи действия, за да можем да му отвлечем вниманието. В това време целта беше да проникнем, да я извадим и същевременно да спасим и парите.

Над 350 хил. лева, може и да са много повече бяха при него, само е поискал да му ги опаковат. Беше накарал служителките в банката да ги сложат в чанти. Първите му искания бяха свързани с желанието му да се оттегли по някакъв начин. Искаше бронежилетка и да бъде изчистен периметъра около сградата на трезора, за да избяга. Беше маскиран. През цялото време държеше жените около себе си и ги използваше като жив щит. Придвижваше се заедно със заложниците, за да не може да бъде прехванат отвън от някого от нашите специализирани служители.

Това, че е работел като охранител му помагаше в действията. Но освен това той е човек, който разбира много от оръжие, има понятие и от някои тактики на атака и защита. Бил е любител на оръжията. Със сигурност е отишъл с много голям брой боеприпаси. В процеса на преговорите ни остави една торбичка с над 40 патрона, това е повече от един пълен пълнител. Предполагаме, че е имал поне 50 патрона у себе си. Оръжието му е лично - пистолет "Байкал".

Мотивите и досега са ни неясни
. Дали е отишъл да ограби банката, или с някаква друга цел, вече досъдебното производство ще трябва да се произнесе. Очевидно немалък мотив са били парите, след като е поискал да му ги приготвят и смяташе да избяга с тях. Но е трудно, преди да го задържим и да бъде разпитан, да разберем по-сериозните мотиви, които са го довели до подобна стъпка.

Всичко започна изключително трудно. Благодарение на колегите от Института от психология обаче те успяха да се съединят с него. Това е един специфичен похват в психологията, който в този случай изигра изключително важна роля.

Най-важното в случая е, че имаше светкавична реакция на премиера и вицепремиера, веднага щом ги уведомих за случилото се. На първата минута след като се обадих на министър-председателя Борисов, вече имах на разположение самолета "Спартан". Благодаря изключително много и на генерал Симеонов (бел. ред. - ген. Симеон Симеонов е началник на отбраната на Република България), който създаде невероятна организация, нашите хеликоптери също действаха светкавично, което ни помогна да стигнем на мястото в точно нужното време.

Общо 34-ма бяхме всички специалисти, които се качихме в самолета. Освен мен трима бяха психолозите, а останалите 30 момчета - от специализирания отряд за борба с тероризма. Веднага щом кацнахме със спартана, ни взеха полицейските вертолети, с които стигнахме до Сливен.

Още в самото начало знаехме, че извършителят не подозира за седмата жена. Затова поддържахме много тайна комуникация с нея, за да не застрашим по никакъв начин живота й или пък да я издадем, че е на метри от него. Почти веднага след като нападателят нахлу в банката, тя успя да се свърже с нас по други канали. Но от самото начало се знаеше, че похитителят не знае. Много искам да изкажа специална благодарност на нашата хазяйка. Министър Цветанов вече награди нея и съпруга й. Това е страхотна жена, на 63 години, която откликна още в първия момент на молбата ни да използваме дома й за щаб. Тази жена дори ни направи банички, палачинки, гледаше всички момчета все едно сме нейни деца. Дори на мен ми казваше "моето момче". Тя ни помогна изключително много. Уникална жена, която ти връща вярата в доброто.

Изчакваме с операцията, защото искаме да запазим живота му, но не желая да коментирам нищо повече, преди да е приключила работата ни, казва Георгиев за Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 21723 |24.03.2011 К. Георгиев: Стефан остава в трезора, заплашва със самоубийство . 4| 5337 |24.02.2011 Предложените от Кокинов прокурори останаха без награди от ВСС . 43| 5332 |23.01.2011 Ж. Георгиев: Прокуратурата е в унизително положение . 5| 6194 |27.12.2010 Ин витро и за жените на 50

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads