Реклама / Ads
0| 3696 |08.09.2016 НОВИНИ

Ст. Георгиев: Имаме руско оборудване за два ядрени блока, не за един

.
Миналия месец министър Теменужка Петкова покани у нас руски експерти, с които да се обсъди проблема с АЕЦ ”Белене”. Беше казано кои ще са хората от българска страна, които да влязат в работната група. Изпълнителният секретар на Българския атомен форум Станислав Георгиев коментира, че работната група би мола да извърши само документна проверка.
 

"Основните въпроси, които трябва да се решат – какво да се прави по-нататък за АЕЦ "Белене", те едва ли са обект на работата на една работна група. Вариантите, които са възможни, сме ги обсъждали. Те са ясни и не са много. Проверка на това, което е декларирано, че е произведено и всъщност дали е произведено, евентуално посещение на български експерти в Русия, проверка на документацията – тя е в наличност и в България и решаване на това по какъв начин ще се съхранява за вбъдеще това оборудване, защото то е произведено така или иначе. Подчертавам, ние имаме оборудване почти на 100 процента за два блока. Продължава да се говори само за един блок. Не, имаме оборудване за два блока и трябва да мислим именно какво да правим с тези два блока по-нататък. Много е хубаво, че като потенциал площадката в Козлодуй също е готова. Чака се разрешение на Агенцията за ядрено регулиране. В момента въпросите за решаване, основните, са по какъв начин ще се използва това оборудване и те са от приоритета на Министерството на енергетиката", коментира пред БНР Георгиев.


Той изтъкна, че е малко вероятно китайската група да се ангажира със строежа на "Белене", тъй като страната ни предварително е обявила, че търси частен инвеститор и не е готова да гарантира изкупни цени за електричеството от централата:

"Китайците обикновено, когато инвестират в ядрена енергетика, желаят да имат държавни гаранции, желаят да имат фиксирани условия за цените и ред други неща и всъщност финансовото участие на китайците в един такъв проект е пари, които те осигуряват за своята промишленост, която произвежда оборудване за бъдеща атомна централа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7157 |25.08.2016 М. Андреев: Има амбиции Черно море да стане руско езеро . 0| 5153 |31.07.2016 Йордан Йовчев: След 10 години ще имаме силни състезатели . 3| 7536 |18.07.2016 Джамбазки: Имаме ли посланик в Анкара? . 0| 4721 |11.07.2016 Мартин Димитров: Имаме сигнали за над 20 популярни каси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads