Реклама / Ads
64| 21754 |24.03.2011 НОВИНИ

К. Георгиев: Стефан остава в трезора, заплашва със самоубийство

.
Калин Георгиев
Похитителят, който според източник на Frognews.bg от Сливен се е барикадирал в трезора на банковия клон, няма да бъде изведен, тъй като има опасност за живота му. Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР Калин Георгиев.
 

По думите му мъжът в банката не представлява заплаха и са взети мерки да не се използва силово неутрализиране. 

Главният секретар отказа да съобщи името му, но засега е известно, че той се казва Стефан Петров. Георгиев обясни, че похитителят в момента е под наблюдение, но е приел голяма доза упойващи вещества - "Валидол", за собствено успокоение. Служителите на полицията са в непрекъснат контакт с него, тъй като има вероятност той да посегне на живота си, каза още Калин Георгиев. Досега той не е правил опит за самоубийство, просто е търсил начин за успокоение.

Главният секретар на МВР обясни решението на службите да не предприемат силово неутрализиране на похитителя с думите, че това би довело до риск за неговия живот. Той има оръжие и е заплашил да се самоубие. Георгиев потвърди, че похитителят от банката е охранител по професия. Но все още е трудно е да се каже какъв е мотивът му. Вече има образувано досъдебно производство. Преговорите продължават.

Той имал личен неуспех – трябвало да се яви на шофьорски изпит, каза Георгиев. Той е оставил личните си документи, носил е маска и оръжие. Има липса на логика точно в такъв тип поведение. Трябва да оставим в хода на съдебното следствие да се изясни всичко. Бил е афектиран и силно притеснен и няма логика в действията му. Той не е наркозависим, не е пристрастен и има негативно отношение към наркотиците, заяви още Калин Георгиев.

На пресконференцията се появиха и похитените жени от банката, които не разказаха подробности, но благодариха на полицията и нейните действия

По последна информация Стефан Петров е служител на старозагорската охранителна фирма „Корадо инс", информира "Дарик". От  фирмата са потвърдили, че той работи там от една година. Хора от "Корадо инс" снощи са водили преговори с него по телефон и са го убеждавали да освободи заложниците.

Оръжието, което той е използвал при похищението в банката, е лично. Вчера вечерта не се е явил на работа. От фирмата са тръгнали да го търсят и чрез полицията са разбрали, че той е похитителят в банката.

Синът на представителя на фирмата Иван Гочев, който е един от най-добрите му приятели, е водил разговори с него по телефона в присъствието на главния комисар Калин Георгиев и го е убеждавал да освободи заложничките и да се предаде.

По думите на Гочев Стефан е бил добър служител, но вчера е скъсан за пореден път на шофьорски изпит и от фирмата предполагат, че това го е ядосало. Бил е скромно и чувствително момче. Много изпълнителен

Друга версиите за драмата със заложниците в клона на "Инвестбанк" в Сливен е любовна история. 

Остава загадка защо полицаите са започнали да махат загражденията, които бяха поставили около сградата. Малко по-късно обаче очевидци разказаха, че униформени са започнали да връщат обратно преградите.

Източникът ни наблюдава събитията отблизо, срещу офиса на Инвестбанк, но не може да се доближи до работното си място.

Още една жена има в банката, за нея похитителят не е знаел, защото е стояла в кабинета си. Сега се водят преговори за найното освобождаване.

И касиер-счетоводителката Светла Динева беше пусната от похитителя. Присъствието на премиера Борисов на мястото на инцидента по-рано оказало влияние върху развитието на случая, обяви БНТ. Главният секретар К. Георгиев водил операцията. Похитителят поискал да говори със свои близки; той е вече уморен и вероятно се разкайва. Отказал се е и от желанието за откуп.

Последната заложничка напусна банката. С торба в ръка тя извървя пътя до Областната управа. Драмата почти приключи, всичко това се дължи на професионализма на силите на реда, обяви вътрешният министър Цв. Цветанов по БТВ. Вероятно той все още е въоръжен. В рамките на преговорите похитителят искал да разговаря със свои близки, разкри още Цветанов. Те веднага се отзовали. Похитителят се е държал внимателно към похитените, добави още министърът.

Тази нощ бяха освободени четири от петте жени заложнички. Около 4.00 ч. тази сутрин бяха освободени други две от държаните като заложници служителки на клона на „Инвестбанк". Това са главната счетоводителка Ивелина Иванова и Мими Величкова, която работи като касиер в банката. Двете бяха откарани в областната болница на Сливен.

Продължават преговорите с похитителя, тази нощ бяха освободени четири жени от общо петте, които бяха взети за заложници, и в момента в банката с похитителя е останала само една жена”
, заяви Цветанов. По думите му освободените жени са в добро физическо състояние, но са изживели шок. „Похитителят се е държал добре и не е оказвал никакво насилие над тях”, съобщи още вътрешният министър. Той уточни още, че самоличността на похитителя е установена.

Светлана Динева се казва жената, останала в банката като заложник. Тя е счетоводителка в банката. Информацията за това беше потвърдена от брат й.

Мъжът, който пък бе изведен по-рано днес от „Инвестбанк", е психологът Тошко Тодоров. Той е бил сменен от друг свой колега, който продължава да води преговори с похитителя.

Въоръжен мъж държа часове наред заложници в банков клон на „Инвестбанк" в Сливен. През цялата нощ в района беше спокойно, като единственото движение бе, когато две коли преминаха покрай огражденията, където са журналистите. Противоречива информация се появи относно това дали в Сливен е пристигнал и премиерът Бойко Борисов. Според информация на Нова телевизия министър-председателят лично ръководи операцията по освобождаването на заложниците.

Сред заложниците бяха останали касиерките Ваня Димитрова и Светлана Атанасова и единият охранител Димитър Митков.
По-рано се предполагаше, че сред тях е и управителката на клона Веселка Цонева. Сред заложниците бе и експертът по кредитиране Радина Терзиева, но похитителят я освободи около 22.00 ч. снощи. Тя е в добро състояние. В замяна на свободата й въоръженият мъж получи цигари и безалкохолно. Другият охранител - 42-годишният Станчо Станев е в многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински", където претърпя операция. Той постъпи в лечебното заведение с прострелна рана в лявата раменна става. Състоянието му е тежко, поставен е на командно дишане.

Frognews.bg напомня, че нападателят нахлу около 16.00 ч. в „Инвестбанк". Според очевидец още при влизането си в банката директно стрелял в охранителя - 42-годишният Станчо Станев. Той беше в много тежко състояние, а лекарите цяла нощ се борили за живота му, той вече е опериран и извън опасност в стабилно състояние, съобщиха от болницата в Сливен за БТВ.

Психолози смятат, че похитителят е получил по-скоро личностен срив, отколкото да е имал психически отклонения. Междувременно очевидно го е овладял, започнал е да се интересува от състоянието на простреляния от него охранител. Със заложниците не се е държал зле и не ги е малтретирал, съобщи БНТ. Оттам направиха догадки, че премиерът Б. Борисов вероятно е влязъл в контакт с него и това също е оказало влияние върху развоя на събитията впоследствие. Това обаче било непотвърдена информация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5187 |28.02.2011 Кр. Стефанов готов за детектор на лъжата . 37| 7514 |26.02.2011 Кр. Стефанов: НАП се самосезира по случая Цветанов . 19| 6295 |25.02.2011 Детектор на лъжата за Стефанов поиска Р.Петков . 4| 5149 |24.02.2011 Изслушването на Стефанов за имотите на Цветанов пред провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads