Реклама / Ads
16| 4769 |05.02.2011 НОВИНИ

Кр. Георгиева: Аз имам работа, гледам си я!

.
Кристалина Георгиева
За България голямата тема е какво може да ни изведе от опашката в Европейския съюз към средата и нагоре. Нашите деца стават все по-малко грамотни; безработицата нараства.
 

Това заяви еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи, Кристалина Георгиева в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Тя поясни, че трябва да се избере модел за растеж и обединяване на държавата, на правителството, на бизнеса, на гражданите около идея, която работи за всички, за да излезе страната от опашката на ЕС

"Ако погледнем ситуацията в България, виждаме две неща, които са много тревожни. Едното е, че нашите деца стават все по-малко грамотни. Ние имаме отлични деца, печелещи олимпиади, но средното ниво на българчетата отива много тревожно надолу. Второто нещо е, че безработицата се увеличава. Ако ги виждаме тези две неща и си кажем - ние искаме след 5-10 години страната ни да бъде оптимистична и хората да живеят добре, ние трябва да изберем посока, а изборът на посока не е лесна работа, защото трябва да изберем, трябва да се обединим около нея и след това трябва да я следваме. На мен ми е много на сърце това - да се позиционираме на базата на високо образовани българи и да си изберем модел на растеж, който популярно сега се нарича зелен растеж", коментира българският еврокомисар.

Зеленият растеж у нас ще се стимулира от три неща - санирането на сградите, за което можем да използваме пари от европейски фондове, зеленото земеделие и да въведем продукти като вятърни мелници, които са доказани като качество и ефективност, поясни Кристалина Георгиева.

"Това, че имаме администрация, която е тромава, е основна пречка. Ако ние не проведем съзнателно сериозна административна реформа, това, че имаме ниски данъци няма как да реши проблема", заяви още Кристалина Георгиева.

На въпрос, ако Бойко Борисов стане президент, дали Георгиева ще стане премиер, еврокомисарят отговори: "Аз имам работа, гледам си я. Искам да има система на превенция в Европа, която да работи много добре и да покажем тази година, че знаем къде са рисковете. Моята работа е много важна, опира до здравето и живота на хората. Ако мога да направя така, че по-малко хора да умират, аз ще съм си свършила работата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5384 |04.02.2011 Кр. Георгиева: В България има дефицит на доверие . 28| 6095 |21.01.2011 Борисов: Компроматите са празна работа, която никак не се изплаща . 4| 4845 |01.11.2010 Кр. Георгиева: Най-добрите реформи се правят под натиск . 5| 4618 |20.09.2010 Кр. Георгиева: Стандартът и контролът предотвратяват трагедии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads