Реклама / Ads
23| 4743 |02.12.2014 НОВИНИ

Кр. Георгиева: За Русия бе неприемливо липсата на монопол

.
Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева
Начинът, по който Русия взе и обяви решението си за Южен поток, потвърждава още един път колко е важно за Европейския съюз да има алтернативни енергийни източници.
 
Така коментира спирането на проекта "Южен поток" заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред журналисти в Брюксел. Тя припомни, че комисията винаги е държала новите газопроводи да се изграждат в съответствие с европейското законодателство. Георгиева отхвърли изявлението на руския президент Владимир Путин, че България е страна с ограничен суверенитет, защото се поддала на натиска на ЕС да спре проекта и препоръката му към властите в София да поискат компенсация за пропуснати ползи от ЕС в размер на 400 милиона евро.

По повод твърденията за загуби на България, които Брюксел трябва да компенсира, Кристалина Георгиева заяви, че Еврокомисията ще разгледа много внимателно последиците от решението на Русия и ще прецени как може да ускори свързването на страните-членки в единна енергийна мрежа. "Европейският съюз е, и ще продължи да бъде, най-големият източник на инвестиции за България", подчерта Георгиева.

"България е суверенна страна, тя сама взима решение за това кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за "Южен поток" достъп до тръбата за други доставчици, е решение в интерес на България. И то е взето именно заради това, защото колкото е по-голяма зависимостта, на която и да е страна, не само на България, от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите, заяви Георгиева.

Нека да си припомним, че Комисията винаги е вземала ясна позиция по отношение на "Южен поток", която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство", добави тя. "А това законодателство е там, за да защити нашите потребители, да защити промишлеността, да защити гражданите от риска от по-високи цени, поради това че има ограничения в източника на доставките".

Георгиева посочи, че гореизложените позиции са известни на Русия и не са се променили вчера. За Русия е неприемливо европейското изискване други доставчици освен нейния газов монопол "Газпром" да имат равен достъп до тръбата, добави тя. "Така че това не може да бъде причината за това решение", коментира Георгиев. "Донякъде изглежда прехвърляне от болната глава на здравата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4479 |02.12.2014 Лукарски: Южен поток не е затворен, докато не видим становището на Русия . 10| 4473 |02.12.2014 О. Минчев: "Южен поток" е проблем Русия - ЕС, не Русия - България . 42| 5321 |01.12.2014 Св. Малинов: Русия да си прибере тръбите . 26| 4956 |01.12.2014 Митов: Русия не може без Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads