Реклама / Ads
5| 4617 |20.09.2010 НОВИНИ

Кр. Георгиева: Стандартът и контролът предотвратяват трагедии

.
Кристалина Георгиева
Не съм сигурна, че в България строителството се извършва и контролира по стандарт; световната икономика се влачи по корем; правителството трябва да удържи разходите, обяви българският еврокомисар.
 

София е строена да издържи между 8-ма и 9-та степен земетресение, но въпросът е дали има надежден контрол и той се оказва, защото стандартите трябва да се спазват, обяви по БТВ българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя добави, че трябва да се налива цимент по стандарта, но и това да се контролира, т.е. да сме сигурни, че това, което е на книга, се спазва в действителност. В Чили, напр. Георгиева станала свидетел на това колко сериозно се спазват мерките за безопасност, докато в България не била сигурна. В Чили загинали под 500 души при по-силно земетресение, отколкото в Хаити.

Преди няколко години е взето решение да се приватизира контролът. При криза сега обаче контролът се стеснявал, констатира Георгиева. В днешните условия трябва да се помисли дали част от контрола да не се върне в публичния сектор, предложи еврокомисарят. Тя преживяла вторични трусове в Чили от 7-7,2 по Рихтер, но нишо страшно не се случило, защото там строели и проверявали по стандарт.

Следя България в контекста на случващото се в Европа и в света в условията на сриза, при която има доста голяма доза непредсказуемост, обяви еврокомисарят ни. Няма да има втори пик на рецесията - около това се обединявали повечето икономисти. Затова бизнесът и правителствата са много предпазливи и не предприемат агресивно инвестиране, а така се излиза по-бавно от кризата. Световната икономика, образно казано, се влачи по корем, каза Георгиева.

Ако сме добре подготвени, ще предотвратим бедствията, които ще се множат тепърва, предрече Георгиева. Има начин и желание да се насочат пари от еврофондовете към пожарната у нас и към гражданска защита, добави тя. Има нужда от структура у нас на директно подчинение на премиера, която да отговаря за бедствията, обяви еврокомисарят. Г-н Цветанов е много сериозен човек, но тя трябва да е на директно подчинение на министър-председателя, за да може, ако се наложи, да се впрегнат в реакция и другите министерства. Цветанов помолил Георгиева да даде съвет за това каква е системата в Европа, където имало доброволчески корпус. Европа е много доброволчески настроена, за разлика от България, констатира тя. Догодина е европейска година на доброволчеството и ще се започне по-активна работа, за да помагат доброволците при бедствия с по-ниска категория на сложност.

Испания е постигнала повече от всички други по отношение на ромската интеграция.
У нас те са малцинство, доминиращо в някои региони. Ние трябва да ги интегрираме заради икономическия просперитет на нашето население, което е много трудно, още повече, че сме най-бедната страна в ЕС. В Европа трябва да уважаваме правата на всички европейци, констатира Георгиева и напомни, че 16-17 млд евро са заделени за интеграцията на ромите, но или не се харчат, или това не става правилно. За да сме богати, трябва да разчитаме на таланта на всеки гражданин, завърши тя и призова да се погледне към испанския опит.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4840 |12.08.2010 Кристалина Георгиева: ЕС е до Русия в бедствието . 4| 5024 |23.04.2010 К. Георгиева: Няма да ни накажат за фискалния резерв . 1| 5183 |06.02.2010 Кристалина Георгиева: Ще помогна на България, ако светът ми повярва . 12| 5202 |30.09.2008 Стандартът на младите расте, неграмотността им - също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads