Реклама / Ads
31| 5045 |26.12.2010 НОВИНИ

Кр.Георгиева - звезда на световния небосклон

.
Кристалина Георгиева
Политиката, изкуството, светският живот, модата, рискованите начинания бяха сцените, на които през 2010 г. блеснаха представителки на нежния пол, обобщава френският в. "Фигаро". Сред тях има две имена, които не може да не ни накарат да се почувстваме поне мъничко горди - това на Кристалина Георгиева и Дилма Русев.
 

През ноември след седем години домашен арест беше освободена мианмарската опозиционна лидерка Аун Сан Су Чжи. Сега светът очаква нейните политически стъпки, докато френският режисьор Люк Бесон пресъздава живота й във филм.

Две жени отвориха нова глава в политическата история на страните си. Бразилката с българска кръв Дилма Русеф спечели президентските избори в Бразилия и стана първата жена президент на латиноамериканския гигант.

В Австралия родената във Великобритания Джулия Гилард стана първата жена премиер и показа, че решението да жертва личния си живот в името на кариерата е било правилно.

В САЩ изборите по средата на мандата бяха повод за неуспялата кандидатка за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин да се завърне на политическата сцена.

Пейлин беше една от водещите фигури в митингите на неоконсерватирвното движение "Чаено парти", извоювало за първи път победа на подобни избори. още по темата

На няколко пъти през изминалата година бившата губернаторка даде индикации, че може да се включи в надпреварата за президентския пост през 2012 г. Въпреки няколкото й гафа, като объркването на Северна с Южна Корея и царския пищов върху опакото на ръката, на Пейлин вече се гледа като на силен конкурент за Белия дом.

Бившата чилийска президентка Мишел Бачелет също написа историята на 2010 г., като оглави новия орган на ООН за жените и ще защитава правата и интересите на жените и момичетата по света.

В Европа еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг влезе в остра полемика с Париж заради френската политика към ромите.

Заради това тя беше номинирана за еврокомисар на годината, но в тази битка победа извоюва българката в Европейската комисия Кристалина Георгиева, която беше определена и за европеец на 2010 г.

В Европейския парламент сензацията на 2010 г. беше италианската депутатка Личия Ронцули, която доведе 44-дневната си дъщеря на пленарния дебат за удължаване на майчинството в ЕС.

Великобритания се сдоби с нова премиерша. Съпругата на Дейвид Камерън - Саманта, наричана на галено от сънародниците си Сам Кам, спечели с непринуденото си поведение сърцата на британците и те я поставиха на първо място в годишната класация за елегантни жени в политиката.

По този показател тя изпревари първата дама на Франция Карла Бруни и президентшата на САЩ Мишел Обама.

Първата от тях пък се върна през 2010 г. на снимачната площадка в малка роля в новия филм на Уди Алън. Втората си остава все така популярна и през есента сп. "Форбс" я определи за най-влиятелната дама на 2010 г.

Във Франция 2010 г. беше годината на Лилиан Бетанкур. Драма на собственичката на козметичния гигант "Л'Ореал" от обикновен спор за наследство с обкръжението й се превърна по случайно стечение на обстоятелства в политически скандал. В него бяха замесени доскорошният министър на труда Ерик Вьорт, президентът Никола Саркози и други фигури от управляващата партия.

Иначе в края на годината Бетанкур разреши спора с дъщеря си относно наследството, а аферата ще стане основа за два филма и една пиеса.

Друга дама със същата фамилия, бившата заложничка на колумбийските бунтовници Ингрид Бетанкур през 2010 г. публикува дългоочакваната си биографична книга "Дори и мълчанието има край", в която разказва за осемте години в плен. Историята за спасяването на Ингрид и още 14 заложници ще се появи и на голям екран.

В Мексико, където война между наркокартелите отново отне живота на хиляди хора, 23-годишната красавица Марисол Вайес взе храброто решение да стане началник на полицейския участък на северния мексикански град Прахедис Гереро, който е в плен на насилието и на организираната престъпност.

Друга дама на същата възраст, 24-годишната университетска лекторка Клотилд Рес, се оказа заложник на онова, което френски дипломати описват в грами, разкрити от "Уикилийкс", като новата политика на Техеран за взимане на заложници чрез арести на западняци по обвинения най-често в шпионаж.

Рес прекара един месец в ирански затвор и няколко месеца под домашен арест в посолството на Франция в Иран заради обвинения, че е замесена в организацията на протестите през 2009 г. срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент.

Тя беше освободена през май след преговори, около които все още има неизяснени неща. Заговори се, че в замяна на свободата йПариж е освободил иранец, издирван в САЩ за износ на техника с двойно предназначение за Иран.

Елисейският дворец отрече тези твърдения и посочи, че свободата на Рес се дължи на Сирия. После грами, изнесени от "Уикилийкс", разкриха, че Париж е преувеличил ролята на Дамаск по случая, за да може да оправдае курса си на сближаване със Сирия.

Одисеята на друга жена в Иран беше следена също с огромно внимание през 2010 г. Съдбата на Сакине Аштиани, осъдена на линчуване с камъни заради изневяра и съучастничество в убийството на мъжа си, успя да мобилизира международната общност, която не престана да призовава Техеран да я освободи.

Момичетата от народа Чарлийн Уитсток и Кейт Мидълтън също се озоваха под светлините на прожекторите, като успяха да се сгодят за най-търсените ергени сред знатните особи - княза на Монако Албер Втори и британския принц Уилям.

14-годишната холандка Лаура Декер, 16-годишната американка Аби Съдърленд и 16-годишната австралийка Джесика Уотсънпреобърнаха представите за околосветските пътешествия с яхти, като се впуснаха да покоряват моретата за рекордно време.

В тази надпревара победи през май Уотсън, която направи околосветска обиколка за 210 дни. Аби Съдърленд едва не загина при сурови метеорологични условия в южните части на Индийския океан през юни.

Лаура тепърва ще се доказва. Тя отпътува на околосветската си обиколка през август от Гибралтар и се очаква да приключи авантюрата си през септември 2012 г. Трите тийндейджърки обаче си навлякоха доста критики от страна на опитни мореплаватели, защото излагат живота си на риск.

В киното дамската сензация на 2010 г. беше американската режисьорка Катрин Бигълоу, станала първата жена носителка на "Оскар" за режисура за "мъжкия" й филм "Войната е опиат" за конфликта в Ирак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5599 |26.12.2010 Световният шампион по борба се стабилизира . 5| 5095 |04.10.2010 TV звезда стана пи ар на Дянков . 14| 5391 |13.09.2010 Горбачов събира световния елит в София . 9| 5931 |04.06.2010 Съдии се възмутиха от пиян колега, станал звезда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads