Реклама / Ads
15| 4912 |13.10.2014 НОВИНИ

ГЕРБ и БСП с 8 различия, няма основа за споразумение

.
Менда Стоянова
ГЕРБ и БСП се разминаха по 8 съществени за страната проблеми. Това стана ясно след продължилите 4-часови консултации между двете партии за съставяне на правителство. Към този момент по-скоро не виждаме основа за бъдещо управленско споразумение с БСП, заяви Менда Стоянова.
 

 

Първото различие е във финансовата и данъчна политика. Ние сме за ниско плоско данъчно облагане. Другите различия, които са лъснали са спрямо сектора енергетика-проекта „Белене” и цената на тока. Според ГЕРБ цената трябва да се определя от независим регулатор, който да се избира с 2/3 от гласовете на НС. На различни страни са били двете партии и спрямо сектора сигурност. ОТ ГЕРБ са категорични, че сегашният закон за МВР трябва незабавно да се промени и ГДБОП да излезе от ДАНС. Неразбиране е имало относно икономическия растеж. Смятаме, че държавата не трябва да създава преприятия и работни места, защото е лош стопанин, заяви Менда Стоянова. Има различия и относно реформата в образованието, здравеопазването и политиката на доходите и пенсиите. Трябва да продължим пенсионната реформа, по начина, по който беше договорена по време на нашето управление, настояха от ГЕРБ.

Общи възгледи е имало по 4 проблема-евроатлантическата ориентация и спазване ангажиментите в международните договори, подобряване на бизнес средата, влизането в рамковия съюз, създаването на единния енергиен европейски съюз, възстановяване доверието на Европейската комисия и плащанията по европейските програми.

 

Относно проблема КТБ от ГЕРБ са категорични, че трябва да има реално решение. За целта то трябва да се вземе на базата на истински анализ. Настояваме  БНБ да назначи междунороден признат консултант, който да предложи начини,  по които КТБ да излезе от това положение. И е важно да ни се каже колко ще струва това  на държавата, обобщи Менда Стоянова.  

 От БСП пък настояха да се осигурят гарантираните влогове, както и да се избере напълно ново ръководство на БНБ.  Янаки Стоилов от БСП заяви, че разговорите са били контруктивни. Предлагаме решения по най-острите проблеми като енергийния. Категорични сме, че не трябва да се прибягва до увеличаване цената на  ел. енергията. Укрепване на държавата, силно МВР, ДАНС, да се работи за  противодействие на корупцията, регулиране на монополите.  Оспорваме част от кадровите промени на служебния кабинет. Изправени сме пред вълна на краен ислямизъм. Това налага България да води  балансирана външна политика, а не такава , каквато водят президента и правителството, обясни Стоилов.   Той настоява отговорните институции да вземат необходимите действия, за да не се стига до бедствията, на което станахме свидетели. Янаки Стоилов обясни, че ще разкаже на съпартийците си къде са се разминали с ГЕРБ. Той не изключи възможността да се промени позицията на социалистите по някои теми. Резултатът от  консултациите е повишаване на доверието в прекия диалог, заключи той.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4156 |13.10.2014 Й. Бакалов: Случаят "Миджур" няма да бъде потулен . 10| 4453 |13.10.2014 Т. Ерменков: Не може да има търговия с ГЕРБ за кабинет . 7| 5285 |13.10.2014 Дузина червени линии на БСП за преговори с ГЕРБ . 19| 4530 |12.10.2014 ГЕРБ започва консултации с БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads