Реклама / Ads
8| 5576 |06.07.2011 НОВИНИ

ГЕРБ и БСП кръстосват шпаги в битката за крепостите

.
Най-голямата битка на предстоящите наесен местни избори ще бъде между ГЕРБ и БСП, но в някои областни центрове, като Плевен например, сериозно ще се намесят и сините.
 

И на този вот ще има “многоцветни” кметове, които са получили подкрепа от целия политически спектър, пише Труд. За пръв път от 20 години най-голямата интрига на вота няма да бъдат основните претенденти за София. Отдавна е известно, че ГЕРБ ще подкрепи за втори мандат Йорданка Фандъкова, червените от една година са номинирали Георги Кадиев. Играчът на десницата също е известен от двайсетина дни - Прошко Прошков.

За това този път най-интересно ще бъде във Варна и Пловдив.

В морската столица червените изоставиха Кирил Йорданов, който печелеше с тяхна подкрепа като независим от 1999 г. насам. В събота БСП-Варнаноминира за кандидат-кмет Борислав Гуцанов. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си каза мнението кой да бъде кандидатът на управляващите - неговият фаворит бил Йорданов. “Да, ще участвам в изборите”, обяви лаконично преди дни кметът. Ако Йорданов получи подкрепа от ГЕРБ, е възможен балотаж между него и Гуцанов. Според червените играта тогава ще е “всички срещу ГЕРБ”. От ДПС заявиха, че могат да ударят рамо на Йорданов, но само при условие че е независим. Т.е. ГЕРБ и ДПС може да се окажат в една лодка.

В Пловдив ГЕРБ издигна сегашния областен управител Иван Тотев. Интригата в града под тепетата също е обагрена в червено. Сегашният кмет от ВМРО-НИЕ Славчо Атанасов преди 4 г. спечели заедно с ГЕРБ, но после се “разведоха”. Атанасов има достатъчно привърженици сред червените, дори и само заради това, че е от учредителите на президентското АБВ. Той още не е обявил дали ще се кандидатира. В битката за кметския стол ще се пуснат и двама от сегашните му заместници Георги Титюков и Георги Търновалийски. Титюков бе издигнат от “Кауза България” и “Новото време”, и бе подкрепен от знакови местни фигури от СДС и десницата начело с бившия кмет Иван Чомаков. Претендентът на “Синята коалиция” обаче е друг - архитект Илко Николов. Червеният кандидат ще стане ясен на 9 юли на конференция, където изборът ще е между зам.-кмета Георги Търновалийски, бившия просветен зам.-министър Кирчо Атанасов и Григор Станков.
Разград и Търговище са червени бастиони

Разград и Търговище
са най-червените крепости от всички областни центрове. От 1995 г. до сега там левите не са имали “пробив. В РазградВенелин Узунов ръководеше два мандата и половина, после го смени Денчо Бояджиев. Той ще се бори отново за доверието на съгражданите си. Ясни са и конкурентите му. От ГЕРБ е областният управител д-р Валентин Василев, който е ветеринарен лекар. От ДПС най-вероятно ще се състезава народният представител д-р Хасан Адемов - хуманитарен доктор. Минус за Денчо Бояджиев е, че и в администрацията, и в общинския съвет се опира на стари кадри на столетницата, повечето от които са били на същите позиции от началото на прехода. В Търговищеот 1999 г. управлява червеният Красимир Мирев. Но и преди това градът е бил бастион на социалистите. През 1995 г. тържествува Петър Карагеоргиев.

Социалистите отново ще заложат на Красимир Мирев, който е номер едно и сред номинираните. Официално това още не е станало. Мирев отново ще се кандидатира по формулата “независим, подкрепен от БСП”. Неговите опоненти обаче още не са ясни. Местните ГЕРБ-ери са изпратили в централата четири номинации, но към момента никой не е одобрен. Неофициално из града се носи, че са предложили д-р Иван Светулков, шеф на болницата, Николай Даскалов, председател на общинския съвет. Светулков обаче отказал.

Жестока конкуренция по морето

Кметът на Бургас Димитър Николов е сред най-успешните и популярни кметове на ГЕРБ. Той вече бе обявен за кандидат за втори мандат от премиера Бойко Борисов. Вероятно СДС ще го подкрепи. Николов на практика няма сериозни опоненти. Втори на миналите местни избори бяха “Атака” (13 съветници, ГЕРБ - 14), но се разцепиха. Шефът на телевизия СКАТ Валери Симеонов учреди партия Национален фронт за спасение на България. Вероятно ще е кандидат за кмет. БСП издигна Павел Маринов, нашумял покрай проекта Супер Бургас - за отваряне на пристанището за обществен достъп.

В Созопол битката ще е жестока. За града се борят сегашният градоначалник Панайот Рейзи (коалиция ФАР) и областният управител на Бургас Константин Гребенаров. И двамата се надяват да са кандидати от ГЕРБ. При визитата си в Созопол наскоро премиерът похвали Рейзи, че работи добре. И отиде на обяд в ресторанта му в Стария град. Гребенаров пък изгради структурата на партията в общината. Той също е созополчанин и също има ресторант в Стария град. При Гребенаров големият проблем вероятно е, че е бивш щатен служител на Държавна сигурност.

В Несебър, както винаги, ври и кипи от кандидати. Сегашният кмет Николай Димитров ще се бори за втори мандат, издигнат от Инициативен комитет. Кандидат на ГЕРБ ще е Атанас Терзиев, който доскоро бе лидер на местната партия ДЕЛА (на известния бизнесмен Чочо Александров). Тъй като ГЕРБ нямаха свой човек в общинския съвет, тримата съветници на ДЕЛА се вляха в ГЕРБ-Несебър. И така осигуриха на управляващите присъствие в местния парламент. За кандидат на управляващите се спрягаше и местният лидер на ГЕРБ Златко Димитров, зам. областен управител и шеф на борда на директорите на “Слънчев бряг” АД. ОДС издига Георги Манолов, бивш зам.-кмет. В Несебър листи за съветници ще имат партия МОРЕ на братя Диневи, бизнесменът Драгомир Попов, както и бизнесмените Пейко Янков (син на убития преди 4 г. председател на общинския съвет Димитър Янков) и Румен Кулев - с обща листа. С листа за съветници се говори, че ще излезе и бившият кмет Николай Трифонов.

В Поморие се очертава двубой между кандидата на ГЕРБ Иван Алексиев и сегашния кмет на града Петър Златанов (БСП), който ще се бори за трети мандат. Депутатът Алексиев е бивш зам.-кмет. Говори се, че решителен глас в Поморие ще има ДПС, тъй като членовете им в селищата на общината са много. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5321 |03.06.2011 Местан и Сидеров кръстосаха шпаги заради джамията . 3| 4671 |10.09.2010 БСП и Цветанов кръстосаха шпаги заради личните документи . 9| 6956 |06.07.2010 Темида и прокуратурата кръстосаха шпаги заради оправдателни присъди . 5| 5570 |30.03.2010 Депутати кръстосват шпаги заради изборната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads