Реклама / Ads
27| 5151 |29.01.2014 НОВИНИ

ГЕРБ: ГДБОП да се върне в МВР

.
От ГЕРБ внасят промени в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), с които се предлага да се върне ГДБОП на подчинение на МВР.Това каза на пресконференция в парламента заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.
 
Целта на промените била да се премахнат дублиращите функции между ДАНС и МВР, поясни той.

Спорните промени в Закона за ДАНС, с които ГДБОП излезе от МВР, бяха приети през юни и бяха последвани от назначението на Делян Пеевски за шеф на агенцията, заради което започнаха масовите протести срещу кабинета Орешарски.

Предходните промени направени от парламента след скандали с незаконни подслушвания на политици и журналисти, бяха интегрирането на ГДБОП в ДАНС, подкрепени и с мотива да не се дублират функции на двете институции и да се обединят усилията им в борбата с организираната престъпност и по високите етажи на властта.

С измененията в Закона за ДАНС ще се направят и промени в НПК, в Закона за МВР и в Закона за СРС, поясни Цветанов.

ГЕРБ предлагат председателят на ДАНС да има 12 години професионален стаж, но не обясниха какво налага това времево ограничение.

Предлагат още и да се възстанови старата структура на издигане на председател на Агенцията, като предложението да се прави от правителството, а назначението му да става с указ на президента, обясниха от политическата формация.

Те предлагат структурата за подслушване и проследяване, която е в ДАНС, да бъде преместена в Агенция "Технически операции" (ДАТО), която е на подчинение на МС. Предлат също да се заличи възможността на ДАНС да разследва по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс, както и да се отнемат полицейските й правомощия.

За нас са неприемливи констатациите в доклада на ЕК и неглижирането и липсата на задълбочен анализ и прочит на доклада от днешните управляващи, каза Цветанов.

Според него нито един бивш ръководител от системата на сигурността, не е одобрил направените промени миналото лято, с които е променена структурата на МВР и ДАНС, обясни депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков. Той е на мнение, че ДАНС няма реални възможности да извършва разследване.

Цветанов каза, че са сформирали работна група и ще поканят експерти от германската провинция Бавария, с които да обсъдят и анализират предлагания от правителството нов Наказателен кодекс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5920 |26.01.2014 Станишев към ГЕРБ: Говоренето ви е отровно . 28| 5296 |22.01.2014 ГЕРБ: Докладът на ЕК е по-критичен от предишните два . 13| 5210 |22.01.2014 ГЕРБ: БСП и ДПС водят лоялните към "порциите на властта" . 16| 5747 |20.01.2014 ГЕРБ: БСП забърка пореден дипломатически скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads