Реклама / Ads
5| 4535 |12.02.2015 НОВИНИ

ГЕРБ иска да се спре износа на необработена дървесина за три месеца

.
ГЕРБ предложиха Народното събрание да спре износа на необработена дървесина за три месеца, предаде БНР. Това време ще бъде използвано за промяна в законодателството, която ще спре незаконната сеч и ще стимулира българските производители. Цветомир Михов допълни:
 

Надяваме се ефектът да бъде усетен мигновено. Още след приемането на временната забрана, тъй като, когато няма търсене на дървесина, всъщност, когато се забрани износът, това автоматически би трябвало да означава, че ще намалее сечта, било законна, било незаконна... Бихме могли да стигнем и по-далеч, като в проектозакона могат да бъдат залегнали залесителни мероприятия. С най-прости думи казано, който иска да сече, трябва да залесява предварително, а не впоследствие, както в момента е записано в закона.

 

Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви мерки, които могат да гарантират доставката на дървесина за българските производители:

 

Тези три месеца на мораториум трябва да бъдат използвани, за да може държавата да определи какви квоти ще изнася и да въведе най-сетне някакъв ред в това безразборно изнасяне, да бъдат задължени държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите при Министерство на земеделието да създадат нормативен режим за недопускането похабяването на дървесина. Също така възлагаме да се контролира и изпълнението на този режим, независимо от собствеността на горите.

 

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев обясни, че мораториумът за износ на дървесина трябва да е безсрочен:

 

Ние смятаме, че законопроект, който е безсрочен, който забранява износа на дървесина безсрочно до момента, в който не видим ефективен контрол на незаконната сеч, е по-подходящото решение. В този период, в който, аз не мога да преценя, дали е два, три месеца или половин година, в който органите ще вземат мерки, ние ще работим с ГЕРБ и с ПФ за създаването на тези мерки някак си да стимулираме администрацията да си изпълнява задълженията.

 

Състезание по популизъм нарече Мая Манолова от БСП действията на управляващите партии и припомни:

 

Октомври миналата година, БСП вече сме внесли законопроект. Вместо да подкрепят нашия законопроект, те в момента са обявили едно своеобразно състезание  по популизъм. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5019 |12.02.2015 РБ иска Анкетна комисия за съсипването на КТБ . 14| 4956 |12.02.2015 Менда Стоянова: Искаме не заем, а програма за финансиране . 7| 4630 |11.02.2015 Искат от Плевнелиев Златко Златев да поеме Съвместното командване на силите . 6| 4412 |11.02.2015 БСП иска комисия за българите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads