Реклама / Ads
29| 6336 |26.11.2013 НОВИНИ

ГЕРБ критикува в НС бюджета за социално осигуряване

.
На извънредно заседание парламентът обсъжда на второ четене промените в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014-а година.Депутатите приеха и минималните размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да бъде 420 лева, а за земеделските производители 240. Дебатите продължават.
 

Предвидените приходи са над 9,37 млрд. лв. Предвижда се запазване на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива от 2013-а година и връщане, от 1-ви юли, на индексация на пенсиите по така нареченото "швейцарско правило". В дебатите критиките към бюджета за социално осигуряване дойдоха от депутатите от ГЕРБ, предаде БНР.

Според депутатите от ГЕРБ в бюджета за социалното осигуряване липсват над 43 милиона лева - неговата разходна част. Така според Светлана Ангелова няма осигурени и 35 милиона лева за лицата, на които не им достигат 24 месеца стаж или възраст, за да могат да се пенсионират по-рано.

Връщането на стария режим на пенсиониране на военнослужещите също бе критикувано от ГЕРБ, които предложиха намаляване на разходната част с 19 милиона лева и нови 5 милиона за профилактика и рехабилитация.

Тотю Младенов от ГЕРБ заяви, че има реална опасност да се обрече пенсионната реформа, а пенсионната система да спре.

Спирането на пенсионната реформа, без да се предлага никаква алтернатива, в изключително тежката демографска криза ще обрече действително пенсионната система и ще я направи така, че да може сегашните и следващите пенсионери да получават ниски пенсии. И това ще се усети в следващите години.

Мнозинството отхвърли предложено на ГЕРБ с 23 милиона лева да се увеличат разходите за обезщетение за безработица, като среднодневното обезщетение за безработица да се увеличи на 9 лева.

От партия "Атака" заявиха, че проблемът за ранното пенсиониране е важен и българите трябва да се пенсионират по-рано - 60 години за мъжете и 55 години за жените. Павел Шопов каза:

Ако "Атака" управляваше, щяхме да се върнем на старата пенсионна възраст - 60 години за мъжете, 55 години за жените. Това е вярната позиция. Тук няма нужда да правите чупка в кръста, че в момента правим нещо временно, нещо, което щяло да трае 1-2 години, пък после видим. Кажете ясно и категорично, че сте против увеличаване на пенсионната възраст.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви, че над 15 000 души ще могат да се пенсионират по-рано от следващата година след замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране и посъветва колегите си от опозицията да не търсят решение на изхода на пенсионната система, а на нейния вход. Нинова добави, че сред мерките, които ще повишат приходите в бюджета на Националния осигурителен институт, е повишаването на максималния осигурителен праг:

Спирането, наречено от вас, на реформата ще продължи една година. Толкова е записано и това е ясно и категорично. Защо е необходима тази една година? За да потърсим обществено съгласие между политическите партии в парламента, работодатели, синдикати, консултативния съвет при министъра и да решим устойчиво и продължително какво да се случва с пенсионната система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4853 |26.11.2013 Извънредно гласуват бюджета на НЗОК и осигуряването . 3| 5644 |25.11.2013 ГЕРБ първенци по бягства, гонят ги Атака . 11| 5064 |25.11.2013 ГЕРБ сезира еврокомисар Йотингер за VII блок на "Козлодуй” . 45| 5724 |24.11.2013 Кунева се ослуша за коалиция на Реформаторите с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads