Реклама / Ads
3| 4638 |16.06.2010 НОВИНИ

ГЕРБ накупили цели секции в Габрово преди вота?

.
"Изплашени от задаващия се провал на частичните местни избори, Красимир Велчев и оглавяваният от него предизборен щаб на ГЕРБ в Габрово са задействали схема за манипулиране на вота и осигуряване на незаконна победа на Николай Сираков."
 

Това се казва в съобщение до медиите от РЗС. "В ход е отработената от изборите за кмет на София система да се купуват цели секционни избирателни комисии. Привикват се тайно председатели и секретари на СИК от други партии и им дават по 120 лв. плюс 30 лв., които държавата им отпуска или общо 150 лв., за да подпишат предварително празен протокол с мокър печат. Така на практика във всяка СИК ще има по два оригинални протокола и щабът на ГЕРБ ще подмени всеки документ, в който има слаби резултати за техния кандидат.", твърдят хората на Яне Янев.

Припомняме, че партия „Ред, законност и справедливост” внесе жалба за касиране на частичните избори за кмет на София заради тази порочна практика, масово прилагана от ГЕРБ в столицата на последния частичен вот. Експертите на РЗС установиха, че над 40% от протоколите в София не само че са неточни и че има разминавания между цифрите, но част от тях са нарочно фалшифицирани в полза на кандидата на ГЕРБ. Голяма част от изборните документи са с фалшиви подписи или са направени извън изборната секция, без знанието на длъжностните лица. Делото за касиране избора на Фандъкова неслучайно се протака вече седем месеца и това ще продължи до октомври т.г., когато започва едногодишният срок, през който не могат да се провеждат частични избори.

При драстично погазване на разпоредбите на Закона за местните избори в секционните избирателни комисии не случайно не беше допуснат нито един представител на РЗС, въпреки че партията е парламентарно представена политическа сила, която самостоятелно премина четири процентовата бариера, а квотата на ДПС е увеличена и имат представители в почти половината СИК.

Притеснението на герберите относно изборните резултати и желанието им на всяка цена да запазят властовите си позиции още на първи тур в Габрово създава предпоставки за заличаването на и без това крехката демокрация в България.
Политическият съвет на „Ред, законност и справедливост” призовава компетентните органи за незабавна намеса с цел да се спре продължаващата тенденция на тежко опорочаване на изборния процес чрез протоколи с невярно съдържание, и до края на деня ще внесе официална жалба до ОИК и ЦИКМИ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4887 |10.06.2010 Зад гърба на Волен ГЕРБ сключи съюз с ДПС за Габрово? . 2| 4862 |09.06.2010 МВР спъвало РЗС на изборите в Габрово . 7| 5178 |08.06.2010 ГЕРБ, Атака и ДПС работели в съюз срещу Яне в Габрово . 0| 4360 |20.05.2010 7 мераклии за кмет на Габрово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads