Реклама / Ads
52| 4754 |25.07.2013 НОВИНИ

ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на бюджета

.
Менда Стоянова
ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на бюджета, притеснително е в каква посока вървим, обяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова на дебатите в парламента.
 

От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане. Това е много лош сигнал, който правителството дава на инвеститорите. Днес трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите, заяви Стоянова.
 

Има отказ на правителството от работа по подобряване на събираемостта и да се бори със сивата икономика, каза още тя. Това е най-важният закон в държавата, от който зависи финансовата стабилност и за следващите години. Какво накара правителството да прецени, без да разполага с данните за отчета за полугодието, че трябва спешно да направи актуализацията. В това, което се предлага, не виждаме нови политики и приоритети, по които да дискутираме. Не виждам и сериозен анализ, на базата на който да се направят изводи.
 

Стоянова каза, че министърът на финансите Петър Чобанов е направил сравнение на данни за 4-5 години назад, но по думите й те са били представени избирателно. 2008 г. във фискалния резерв има 8,3 милиарда лева, 2009 г. - фискалният резерв е 7,7 милиарда лева, 2012 г. - 6,1 милиарда лева. 2,2 милиарда лева е намалението на фискалния резерв, а не 4 милиарда лева. Държавният дълг е нараснал с 2,7 милиарда евро, а не с 4, както се говореше. Декември миналата година Станишев и Орешарски критикуваха бюджета на ГЕРБ с аргумента, че приходите умишлено са занижени. Ако съберете дори една-четвърт от приходите, които предлагате, нямаше да има намаление на приходната част, съобщи Стоянова.
 

Правителството стана заложник на предизборните обещания на БСП за намаление на тока. След като сумата няма да стигне за целта, за която се насочва, правилно ли е да отиде за НЕК, вместо тези суми да бъдат насочени към Министерство на труда и социална политика за енергийни помощи, запита депутатът от ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5151 |25.07.2013 Станишев: Ние сме готови за диалог, в т.ч. и с ГЕРБ . 140| 5812 |24.07.2013 Кабинетът няма да подава оставка . 41| 6356 |24.07.2013 Михаил Миков: Днес няма да има заседание на парламента . 41| 5155 |23.07.2013 ГЕРБ: Не сме под прикритие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads