Реклама / Ads
8| 5203 |27.02.2010 НОВИНИ

ГЕРБ няма стратегия за реформите, твърдят от БСП

.
БСП отричат ГЕРБ да има управленска стратегия за реформите
ГЕРБ няма управленска стратегия за реформите, се казва в позиция на Националния съвет на БСП, която червените обсъждат днес в централата на партията.
 

Според Емил Райнов: „Промените не поставят пациента в центъра на здравната система, а може би финансовия министър, който се опитва да крепи бюджета с цената на здравето на хората". От БСП определят промените за необмислени, и твърдят, че се действа на парче без цялостна стратегия и публичен дебат. Според партията единствената цел на промените в здравния сектор е да се икономисват средства. Това, обаче води до хаос в системата, нарушава правото на достъп до здравни услуги и разделя обществото на две групи - тези в големите градове, които ще могат да получават здравни услуги и тези в малките населени места, които няма да могат, заради евентуалното закриване на болници.

Райнов посочва и недостатъците на управленското ниво на здравната система - извършена била административна чистка на всички нива и били назначени хора без опит. Освен това се размива отговорността между институциите, пояснява още Райнов и посочва за пример зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов, който говори от името на здравния министър, който пък от своя страна говори от името на НЗОК.

БСП се опасява, че се създават реални възможности за корупция и непрозрачна и евтина приватизация на държавни и общински болници. Затова партията пита правителството, „каква е крайната цел на разгрома на здравната система - скрита приватизация или ликвидация на здравната система, водеща до геноцид на българския народ. Червените ще настояват да се гарантират средствата за здравеопазване в размер на не по-малко от тези за миналата година, да се актуализира бюджета на НЗОК, да се въведе статут на „защитени болници", както и да се изплатят в пълен размер на болниците парите за реално извършените от тях услуги.

БСП е против хаотичните и дестабилизиращи здравната система действия на правителството, подчерта Емил Райнов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 4978 |08.12.2009 Борисов и Първанов дистанционно стиснаха ръце за енергийната стратегия . 2| 5047 |25.11.2009 Пари във фискалния резерв има, твърдят социалистите . 13| 5112 |05.11.2009 Костов: Искаме нова стратегия за сигурност . 0| 4847 |07.10.2009 Атанас Семов: У нас няма стратегия за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads