Реклама / Ads
4| 6807 |08.10.2012 НОВИНИ

ГЕРБ оглежда Мингова

.
Анелия Мингова
Управляващите от ГЕРБ са харесали проф. Анелия Мингова за член на Конституционния съд.
 

През ноември ще се овакантят три места в 12-членния орган. Депутатите ще изберат новите си двама представители на 31 октомври, а другият нов съдия трябва да бъде назначен от президента, пише Стандарт.

От КС ще излязат проф. Георги Петканов, Емилия Друмева и председателят Евгени Танчев. След като бъде попълнен съставът, конституционните съдии трябва да си изберат нов шеф. Много било вероятно това да е Мингова, обясниха магистрати. До миналата седмица тя бе представляващ стария Висш съдебен съвет. Мингова е сред най-уважаваните юристи в България, консенсусна фигура, а и лошото име на кадровиците на Темида не бива да се пренася върху качествените хора, обясниха високопоставени ГЕРБери. Когато бе депутат от НДСВ, Мингова се ползваше с уважението на депутатите от всички групи. Това отношение се е запазило и до днес.

Вторият човек от депутатската квота най-вероятно ще е зам.-шефката на Върховния административен съд Венета Марковска. Въпреки че другите имена, които се обсъждат, са на съдията от ВАС Боян Магдалинчев. Както и на депутатката от ДСБ Екатерина Михайлова. Засега обаче от ГЕРБ отхвърлят възможността да я подкрепят. 

Управляващите обсъждат и друга стратегия за КС - да не номинират кандидати, а да подкрепят консенсусни имена, излъчени от други партии. Идеята е да се отхвърлят внушенията, че ГЕРБ кадрува в Темида.
От месеци на жълтите павета се говори, че главният прокурор Борис Велчев също ще влезе в КС. Мандатът му като обвинител номер 1 изтича на 19 февруари. Самият той не коментира темата, но в средите на управляващите името му е много добре прието. Неофициалната информация на този етап е, че именно Велчев ще е новият човек на президента в КС. Преди дни Росен Плевнелиев обяви, че избира между трима кандидати, но не посочи имена.

Темида вече избра своя нов човек в органа - това е магистратът от Върховния административен съд Георги Ангелов. Той ще заеме мястото на Владислав Славов на 14 октомври.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5241 |07.10.2012 Станишев спретва истинска корида на ГЕРБ . 39| 5367 |29.09.2012 Кунева: ГЕРБ само се хвали, че се строяло като по тоталитарно време . 31| 38952 |24.09.2012 От ГЕРБ предлагат данък върху пенсиите . 12| 5365 |22.09.2012 Скрили катастрофа на кмет от ГЕРБ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads