Реклама / Ads
1| 4435 |21.11.2014 НОВИНИ

ГЕРБ се отказа да праща четиригодишните на задължителна градина

.
ГЕРБ се отказва от задължителната градина за четиригодишните, но не и от държавната помощ за частните училища и детски градини от началото на 2018 г. Това е заложено във внесения днес в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование.
 

Обсъждането на текстове от него започна още в 41-то НС, но не стигна време, за да се гласуват до края, предаде БТА.

 

ЕК е дала срок законовите промени за реформа в образованието у нас да бъдат приети най-късно през 2015 г., стана ясно от аргументите на един от вносителите на проекта Милена Дамянова пред медиите. В него за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет, подчерта Снежана Дукова (ГЕРБ).

 

Дамянова увери, че парите за образование догодина в никакъв случай няма да са по-малко от тази година, но ще зависят от дефицита в системата, наследен от кабинета на Пламен Орешарски. Тя разясни, че предвиденото държавно финансиране за частните учебни заведения ще е част от средствата за държавните училища в рамките на единния разходен стандарт.

 

Предвижда се оптимизиране на системата за финансиране на образованието, което означава учителите да получават допълнително пари в зависимост от външното оценяване на качеството и резултатите от обучението. В учебните заведения с

по-лоши резултати също се получават държавни средства, но целево - за покриване на дефицитите. За "отличниците", освен че ще има по-големи суми, те ще могат и сами да решават за какво да ги използват в т.ч и за по-високи възнаграждения за

преподавателите.

 

В законопроекта се регламентира задължителна квалификация на учителите - 48 часа на атестационен период, отбеляза Корнелия Маринова (ГЕРБ).

 

Училищното образование ще бъде на два етапа - основно (начално и прогимназиално) и гимназиално, разделено на първи и втори гимназиален етап. Акцент е също по-голямата автономия на училищата. Предвижда се родителите да участва по-активно в учебния процес чрез Обществени съвети, които да контролират и в същото време да работят за развитие на съответното училище.

 

Снежана Дукова обясни, че в рамките на 5 години помощните училища ще се преобразуват и ще преминат към общините, както и ще бъдат разкривани центрове за личностно развитие и подкрепа за децата и учениците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4392 |21.11.2014 Страхил Делийски: ПФ изиграха своята роля и като че ли вече не са толкова нужни на ГЕРБ . 13| 5363 |20.11.2014 Депутатите отказаха да почват работа с химна . 1| 4610 |20.11.2014 Връщат Закона за училищното образование, изготвен от ГЕРБ . 1| 4589 |20.11.2014 Министър Танев подкрепя закона на ГЕРБ за образованието, но с промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads