Реклама / Ads
42| 5281 |05.12.2013 НОВИНИ

ГЕРБ отвърнаха на удара, искат оставката на Манолова

.
Мая Манолова Източник: Булфото
ГЕРБ на свой ред поискаха освобождаване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. „Искаме да внесем искане за освобождаване на Мая Манолова за системно нарушаване на правилника, създаване на обстановка, нехарактерна за работата на такъв орган на държавата. Всеки ден се нарушават процедура след процедура.
 

Днес Народното събрание достигна своите низини след това, което се случи. Не беше отнета думата на народен представител, който влиза в личното пространство на друг народен представител по недопустим начин."

Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев.

„Атмосферата Народното събрание да не може да работи се задава от ръководството на Народното събрание, на г-жа Манолова, която системно не дава думата за изказване на представители на нашата парламентарна група. Тя си позволява изказвания и обяснения, които са абсолютно ненужни. Председателят на НС е пръв сред равни, какво остава за заместник-председателите", попита той.

Днес депутатът от "Атака" Павел Шопов обиди колежката си от ГЕРБ Нели Петрова, че е в парламента заради трагедията с дъщеря ѝ Лора, която загина на пешеходна пътека, блъсната от мотоциклетист във Варна. По-късно Шопов се извини от трибуната на Народното събрание. Мая Манолова пък обясни, че Павел Шопов беше наказан със забележка и помоли всички да се придържат към обсъжданата тема в парламента.

Не мисля, че ГЕРБ имат основания, защити се пред журналисти в парламента Мая Манолова. „Бях прекалено толерантна много дълго време. Сега приемаме бюджета на държавата за следващата година и това трябва да стане в нормални срокове. Безпрецедентно е вече трети ден вместо да приемаме текстове от новия бюджет, да се занимаваме с процедури, с повтаряне на едно и също по десет пъти. Това не може да продължава така", заяви Манолова.

„Аз мисля, че не съм нарушила правилника. Не съм си позволила да го нарушавам, даже на моменти много дълго време бях прекалено толерантна, за което с основание ми се сърдят понякога и колегите от Коалиция за България. Изхождах от това, че в опозиция трябва да имаш възможността наистина да кажеш по същество какво мислиш, но тук няма дебат по същество, има повтаряне на едни и същи неща и опити да се тупа топката с процедурни и други несъществени въпроси, да се говорят откровени небивалици от парламентарната трибуна", каза още Мая Манолова.

„ГЕРБ се опитаха да превърнат приемането на бюджета в една огромна процедура и вместо изказвания и дебат по същество, да тупат топката с процедурни хватки. Няма да им позволя, докато водя заседанието, да превърнат приемането на бюджета в цирк. Очевидно това не им харесва, но така ще бъде. Такъв е правилникът, така ще се спазват правилата от всички народни представители в пленарна зала", каза още тя.

„Това искане е достатъчно неуместно на фона на важната за всички български граждани тема - приемането на бюджета за следващата година. Опитват се да изнесат цирка от пленарна зала навън, в публичното пространство и вместо да ме питате за бюджета на здравеопазването, те занимават гражданите с измислени теми", посочи Мая Манолова.

Десислава Атанасова пък заяви: За добрата работа на Народното събрание занапред най-добре би било г-жа Мая Манолова да освободи поста си.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева добави, че това, което се случи вчера и днес, е недопустимо. „Вчера ПГ на ГЕРБ беше възпрепятствана и не можахме да изложим мотивите си по бюджета. Всички имахме предложения и г-жа Манолова с прекратяването на дебата, с умишлено отклоняване на вниманието от наша страна, с парламентарните хватки, които искаха да не позволят на нашите народни представители да се мотивират", заяви тя.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви: „Това е абсолютно връщане в едно тоталитарно минало, искат да принизят парламента преди 1989 г. Ако това е целта на т.нар. социалисти и демократи, то това по никакъв начин не е демократично.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов добави, че ръководството на парламента ежедневно потъпква правилника на Народното събрание, който е със силата на закон. „Днес бях свидетел на нещо изключително учудващо - г-жа Манолова не ми даде правото да ползвам процедура, която имам право да ползвам, а ще си седна на мястото, или тя ще ми помогне да го направя. Тя се държи вулгарно спрямо народните представители", уплака се Иванов.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев добави, че разчитат от „Атака" и Коалиция за България да подкрепят искането им за оставка на Мая Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7195 |05.12.2013 Двоен обстрел срещу Светослав Иванов от ГЕРБ . 15| 6716 |04.12.2013 Калфин е втората люспа на ГЕРБ в парламента? . 63| 5529 |04.12.2013 Герберки оплюха Мая Манолова и мнозинството в параламента . 44| 5218 |04.12.2013 Цветанов успокоява: Групата на ГЕРБ е цяла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads