Реклама / Ads
23| 5637 |03.04.2020 НОВИНИ

След изцепката на Караянчева ГЕРБ предлага замразяване на депутатските заплати

.
Цвета Караянчева
Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предолжението е те да бъдат замразени към нивата декември 2019 г. и заплатите през през третото тримесечие на изминалата година.
 

Това обяви премиерът Бойко  Борисов по време на брифинг тази сутрин.

„Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата", каза министър-председателят на България.

 

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, се длъжни - сега половината, после ¾, а накрая и без заплати. В рамките на един-два месеца това ще го направим, ако така върви. Дай, Боже, да не е така", каза още Борисов.

 

Говорим за единство, за съпричастност. Нека всички да бъдем еднакво ощетени. Притесняват ме данните за безработицата, но към днешна дата на първо място ме притеснява здраветото. После ще се възстановяваме, каза премиерът.

 

Борисов заяви, че сам ще си плати направеният му вчера теск за COVID-19, който е отрицателен. По думите му се е подложил на тест заради публикации, че искането за удължаване на извънредното положение е заради това, че е болен.

 

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение. Преизчисляването се прави автоматично, но депутатите имаха възможност досега да замразят заплатите си на фона на икономическата криза.

 

До развръзката със заплатите се стига след скандално изказване на председателя на парламента Цвета Караянчева, която се опита да защити ръста с абсурдни аргументи. Пред БТВ председателката Цвета Караянчева защити ситуацията: “Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства".

 

Тя допълни, че така нужното вдигане на заплатите няма да е от 1 април, а от 1 май, без да дава повече подробности за различната дата. В унисон с изявите на Караянчева от ГЕРБ вчера обясняваха, че няма да коментират темата за евентуално замразяване на депутатските заплати. На въпрос чувствали се популист по логиката на Караянчева премиерът Борисов днес отговори "Да, абсолютно". После все пак направи уговорка : "В нормално време щях да кажа, че намаляването на заплатите е популизъм, защото това е инструмент на демокрацията и така партиите живеят, но във време на война всеки ресурс е ценен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4396 |03.04.2020 Бойко Борисов: Следващите 2-3 седмици ще е пикът на пандемията . 9| 5392 |02.04.2020 Проф. Кантарджиев с последна прогноза: Пикът ще е в края на април . 5| 4413 |02.04.2020 Жена почина във Враца, след като грешно я лекували вкъщи за COVID-19 . 7| 5015 |02.04.2020 Проф. Ганчо Ганчев: Не виждам стратегическа визия за това какво ще правим след кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads