Реклама / Ads
25| 5007 |05.05.2011 НОВИНИ

ГЕРБ пропуснали да информират Първанов за датата на изборите

.
Георги Първанов
За проекторешението на ГЕРБ, с което предлагат на парламента да насрочи изборите за президент и вицепрезидент на 23 октомври не е бил информиран държавният глава Георги Първанов, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 

По-рано днес управляващата партия внесе в деловодството на НС решение с исканата от нея дата за провеждане на президентския вот.

Според Изборния кодекс тази година изборите за президент и за местна власт трябва да се състоят в един ден. По закон местните избори се насрочват от държавния глава, а президентските – от Народното събрание.

Според чл. 84, т. 4 от конституцията Народното събрание е компетентният орган, който насрочва изборите за президент.Основният закон на държавата дава право на президента да определи датата на местните и парламентарните избори.Така ситуацията с едновременното провеждане на изборите за президент и местна власт може да влезе в задънена улица, ако управляващите от ГЕРБ и президентът Георги Първанов не се разберат за датата.

Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова обясни, че чрез действията на партията не прескачат президента.

„Двата органа трябва да си свършим работата. Президентът заяви, че ще изслуша всички парламентарни групи. Каза, че ще изчака Народното събрание да се произнесе, след което ще обяви с указ датата за местните избори. Което означава, че ние първи трябва да се произнесем”, допълни Фидосова.

При консултациите управляващите бяха подкрепени от "Атака" и Синята коалиция. От БСП предложиха изборите да се проведат на 13 ноември. От ДПС пък предложиха датата 30 октомври, която беше подкрепена и от НДСВ.

Парламентарната група на ДПС обаче вероятно ще подкрепи в пленарната зала предложената от ГЕРБ дата за провеждане на изборите за президент, каза зам.-председателят й Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5769 |21.04.2011 Първанов: Нямам нито притеснения, нито трофеи, нито архар! . 17| 5706 |21.04.2011 В. Николов: Ловът е скъп; проверяваме сигнала за трофеите на Първанов . 61| 6540 |20.04.2011 Първанов нападна Уорлик във Фейсбук . 27| 5251 |20.04.2011 Антимафия взе на мушка ловните трофеи на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads