Реклама / Ads
33| 4541 |20.04.2010 НОВИНИ

ГЕРБ репресира кадри на ДПС

.
Лютви Местан
Управляващите са подложили на системен тормоз кадри на ДПС, оплакаха се днес от централата на партията в София хората на Доган. Според тях представители на движението са обект на избирателни и тенденциозни масирани проверки от страна на изпълнителната власт и областните управители. Най-репресирана била община Кърджали.
 

Там полицията е проверявала от септември миналата година до сега 108 пъти кметството, докато други общини, управлявани от кметове от други партии, не са проверявани нито веднъж, каза кметът на Кърджали Хасан Азис. В определени случаи обществени поръчки се преглеждат по 10,12,13 пъти от различни институции, уточни градоначалникът на родопския град.

Депутатът Лютви Местан пък разказа как в община Велинград заместник-областен управител пристигнал с джип на народен представител от ГЕРБ и нахълтал в учебен час, за да проверява училищната документация. Проблемът бил заради подозрения, че директорът на школото е близък до ДПС, а от ГЕРБ гласяли уволнението му. По-късно депутатката от ДПС Искра Михайлова се опитала да зададе въпрос на образователния министър за странните методи на работа и проверки в училищата, но Цецка Цачева отклонила въпроса с мотив, че не е актуален.

„Г-жа Цецка Цачева едва ли не се вживява в ролята на своеобразна цедка, която да цеди какво е от обществен интерес и кое не представлява обществен интерес. Извинете, но тя не може да изпълнява такава функция. Тя не може да бъде филтъра, през който да се проверява що е това обществен интерес”, възмути се заместникът на Доган.

От ДПС алармираха, че тюютюнопроизводителите са в стачна готовност и ако МС няма решение за техните премии, утре ще преминат към стачни действия. За това предупреди зам. председателят на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че партията му няма да бъде организатор на протестите им, но ще поеме политическата отговорност за исканията им.

За реколта 2009 г., съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия, тютюнопроизводителите имат право на субсидия или премия, която се изплаща обикновено до 1-ви май и по изключение - до средата на месеца на следващата година, уточни депутатът Алиосман Имамов.

Това са произведени през 2009 г. 52 хил. тона тютюн, които включват 27 хил. тона от сорта "Басми" и няколко хиляди тона от т.нар. едролистни сортове. Проблемът засяга 150 хил. души, заети с тютюнопроизводство в България. 116 млн. лв. предстоят да бъдат разпределени по отделните сортове и раздадени като премии на селските стопани.

"Очакваме утре МС да вземе отношение, като ДПС се надява той да потвърди решението на УС на фонд "Тютюн", предупреди Имамов. Ако утре МС вземе решение, в срок до 2 месеца премиите трябва да бъдат раздадени, а от ДПС ще настояват да бъде ускорено изплащането им не по-късно от средата на май.

Лидерите на ДПС смятат, че с Бюджет 2010 тютюнопроизводителите получиха по-голяма данъчна и осигурителна тежест и имат нужда от финансова подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5459 |12.04.2010 С кадрите на БСП и ДПС ГЕРБ затъва в кризата . 7| 4865 |27.01.2010 РЗС: ГЕРБ репресира тютюнопроизводителите, имат договорка с ДПС . 33| 6671 |23.11.2009 Червеняков: Прокуратурата репресира червени . 12| 9008 |30.10.2009 You Tube излъчи ексклузивни кадри от екзекуция на мафиот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads