Реклама / Ads
11| 5064 |25.11.2013 НОВИНИ

ГЕРБ сезира еврокомисар Йотингер за VII блок на "Козлодуй”

.
Източник: Булфото
ГЕРБ ще сезира еврокомисар Гюнтер Йотингер за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй” без конкурс, което противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
 

"Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия.

Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ "Белене". Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ "Белене". Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори", написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"С изказванията си от последните дни, министър Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за "Белене". Дали от некомпетентност, или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила", пише още в социалната мрежа Борисов.

"Напомням, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток" 1 и „Марица Изток" 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй".

И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред. Видно е, че и по тази тема сме на едно мнение с колегите от Реформаторския блок", смята лидерът на ГЕРБ.

И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред. Видно е, че и по тази тема сме на едно мнение с колегите от Реформаторския блок, пише Бойко Борисов.

Подобно мнение изрази днес и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който заяви: 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" е американската "Белене" за България.

Наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително въвличането на държавата в ангажимент без конкурс, без съгласуване с ЕК“, заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ обясни, че е чул един скандален коментар на министър Стойнев, че е възможно България да поеме държавни гаранции, което е държавна помощ без разрешението на ЕК.

„Не виждаме по какъв начин тази договорка защитава българския национален интерес. Считаме, че изграждането на нови ядрени мощности не може да бъде, както го представя министър Стойнев, решение на тежките икономически проблеми в България, на които това правителство явно не може да даде отговор. Не може да даде отговор и за изоставането на икономиката, липсата на нови работни места, ниските доходи“, заяви той.

Кънев обясни, че изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение на световната изолация, в която това правителство постави България.

„От международната изолация ние ще излезем, когато тези хора, доказано зависими от руската мафия, не отидат да се подмазват във Вашингтон, а когато си подадат оставката и България има ново правителство, което се ползва с доверието на своите евроатлантически партньори“, бе неговият коментар.

Радан Кънев обобщи, че българските граждани, българският бюджет няма десетилетия наред да плащат, затова че днешното правителство се опитва да си купи доверие, като ангажира държавата в този икономически напълно неясен проект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5724 |24.11.2013 Кунева се ослуша за коалиция на Реформаторите с ГЕРБ . 19| 4947 |23.11.2013 ДПС не иска рязане на портийните субсидии, ГЕРБ се ослушва . 4| 5430 |22.11.2013 200 хил. струва митингът на ГЕРБ в Пловдив . 10| 4758 |22.11.2013 ГЕРБ внесли искане за комисия Бисеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads