Реклама / Ads
6| 4835 |11.11.2009 НОВИНИ

ГЕРБ ще подкрепи ДСБ и Атака за свалянето на президента

.
Бойко Борисов
ГЕРБ ще подкрепи исканията на ”Атака” и ДСБ за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на президента Георги Първанов. Това каза снощи от Брюксел премиерът и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов.
 

"След като нашите партньори в парламента са го направили, след като президентът се изложи по този начин – ако не ги подкрепим, това означава какво? В случая ще ги подкрепим, понеже те искат. Иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни вече от президента Първанов", заяви Борисов. Премиерът определи като вероломно нападение кръглата маса в УНСС с участието на президента Георги Първанов, на която държавният глава посочи, че има усещането за ненаказаност на големите босове на организираната престъпност. Борисов заяви, че ситуацията е много деликатна и сега е много трудно да се провежда процедура по импийчмънт на президента. Това ще доведе до конфликт, напрежение и шум извън България, което не е полезно за страната ни. От друга страна – партиите, които искат импиъчмънт на президента в парламента, според Борисов са в правото си.

Той постави ултиматум на държавния глава да се извини публично за приказките си от последните дни.

"Така ще имам основание да отида при политическите партии в парламента една по една и да ги помоля да оттеглят искането си - но той трябва да ми даде основание да го направя. Президентът много добре знае как го мразят останалите, защото така си е постлал, и сега мен ме поставя в деликатна ситуация," каза още премиерът.

Темата за импийчмънта стана актуална след изказванията на Първанов от края на миналата седмица, с които той неглижира изтичането на класифицирана информация от Министерския съвет и ДАНС. Президентът защити бившия премиер Сергей Станишев, срещу когото се води разследване за изчезването на редица секретни доклади и попита защо не се разследват мутрите от прехода.

"Първанов защо не мисли, преди да прави тези глупости? Четири години не съм го чул да се обади, сега изведнъж стана много деен. Нека продължава така, негова работа," заяви Борисов и добави, че президентът изглежда е забравил, че тройната коалиция вече я няма. "С неправомерните си действия президентът създава реална опасност за политическата ситуация в държавата", добави лидерът на ГЕРБ.

Премиерът определи като "махленски" скандала  интригата около отзоваването на посланиците ни от Турция и САЩ, който изостри отношенията между правителството и президента. Той подчерта, че е оставил широко отворена врата за изход от ситуацията, но Първанов е предпочел да продължи да нагнетява напрежението.

"Президентът с непремерените си действия създава реална опасност за реалната политическа ситуация в една държава. Точно, когато ни трябва много спокойствие да работим в Европа, виждате и за еврофондовете, и отношението на хората към нас, ние влизаме в една политическа криза с него. Защо – защото неговите авери сме ги върнали, които провалиха изборите в Турция. Срам ме е за такава махленска работа, да се стига до такива процеси", подчерта министър-председателят.

"”Неуместно е да се влиза в криза между институциите в момент, когато правителството се нуждае от спокойствие, за да изведем страната от кризата, в която ни вкара създадената от Първанов коалиция," обясни още Борисов.

Премиерът беше в Брюксел за шест часа, за да получи Годишната награда на Асоциацията на европейските данъкоплатци. Призът му беше присъден за усилията му да прекрати корупцията, бюрокрацията и пилеенето на обществени средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7427 |10.11.2009 Кумът на Сидеров напусна Атака, Волен иска отчет в Бургас . 8| 5099 |06.10.2009 Доброволни отряди по селата, поиска депутат от Атака . 1| 5110 |03.10.2009 Ирландия подкрепи Лисабонския договор . 1| 4655 |25.09.2009 Лъчезар Иванов от ГЕРБ също подкрепил амнистията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads