Реклама / Ads
85| 9481 |10.03.2010 НОВИНИ

ГЕРБ сваля президента, в петък Първанов отвръща на удара

.
ГЕРБ поиска отстраняването на президента Георги Първанов от поста му в декларация, прочетена в парламента. Управляващата партия официално започва да събира подписи за задействане на процедурата по импийчмънт. От Синята коалиция светкавично подкрепиха премиера Бойко Борисов. Георги Първанов отвръща на удара в петък с пресконференция, съобщиха от прессекретариата на президента.
 

"Няма да има анкетна комисия, която да проучи случая с разпространената стенограма от срещата на президента Георги Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков.", каза председателят на парламента Цецка Цачева.
Депутати от ГЕРБ прочетоха в кулоарите на НС декларация на Изпълнителния комитет на партията по скандала със стенограмата от разговора между Георги Първанов и Симеон Дянков. В нея хората на Борисов пишат, че ще обсъдят с неправителствени организации и експерти правните последици от този случай. От документа става ясно, че ГЕРБ замразяват идеята си за временна анкетна комисия, която да се занимае с казуса, а възнамеряват да стартират процедера по импийчмънт на държавния глава, тъй като Първанов е нарушил чл. 32 от конституцията, а именно – никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

От ГЕРБ зададоха и 5 въпроса към Георги Първанов

1. Защо едва в края на втория мандат се огласяват публично стенограми от срещите на Първанов.

2. Какви са гаранциите, че огласяването им не се извършва по субективни, конюнктурни, политически користни причини.

3. Иска ли се по принцип разрешение от участниците при разговори да бъдат записвани.

4. Записват ли се разговори с дипломати от чужди държави и какво се случва с този архив.

5. Готов ли е президентът да предостави на обществеността всички разговори през последните години.


Поведението на Георги Първанов е безпрецедентна проява на незачитане на граждански и конституционни права и нарушение не само по отношение на вицепремиера, категорични са от ГЕРБ. Според тях такова поведение е "изключително лош знак към българското общество и гражданите".
Синята коалиция заяви на пресконференция, че принципно ще подкрепи действията за импийчмънт на президента. "Георги Първанов  драстично нарушава чл. 32, ал. 2 от Конституцията, в който е казано, че никой не може да бъде записван или подлаган на други подобни действия без неговото знание", каза лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му няма предвиден в закона случай, при който президентът да има право да записва разговора с министър Симеон Дянков.
Ето защо от ДСБ искат да се уреди коя институция кога има право да води протокол, за да не се оставя това на волята на хора, които искат да злоупотребят с положението си. Нарушено е личното достойнство на вицепремиера Симеон Дянков, заяви Костов. Всеки има право на защита срещу такива посегателства. Единствената защита, която може да получи Симеон Дянков, е избралото го Народно събрание през един дебат, добави той. Да бъде защитено достойнството на вицепремиера, да се докаже, че президентът е нарушил Конституцията, призова Костов. Мартин Димитров от СДС на свой ред добави, че България има нужда от нов президент и категорично ще подпише импийчмънта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5383 |09.03.2010 Сините подкрепят импийчмънта, ДПС удря рамо на Първанов . 6| 4679 |09.03.2010 Калфин се кълне: Първанов няма да прави партия . 11| 6074 |09.03.2010 Спора Първанов-Дянков пращат в Брюксел . 14| 4991 |08.03.2010 ДСБ поискаха главата на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads