Реклама / Ads
18| 5022 |24.06.2010 НОВИНИ

ГЕРБ точи ятаган срещу Доган

.
Ахмед Доган
ГЕРБ замислят изборна тесла, която най-силно ще посече опонентите им от ДПС.
 
Това съобщава в днешния си брой вестник Труд. Идеята е сънародниците ни в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите представителства зад граница, съобщи вчера пред “Труд” високопоставен източник от управляващата партия. Ако това стане факт, българските граждани в южната ни съседка ще могат да пускат бюлетини само в четири града. На последните парламентарни избори на 5 юли 2009 г. в Турция имаше 120 секции в 17 града. Тогава в много градове бюлетини се пускаха още в САЩ и Испания.

Плътна информационна завеса падна върху работната комисия, натоварена да изработи нов Избирателен кодекс.
От седмици депутатите обсъждат измененията в закрити за медиите подгрупи. По ключови въпроси решения няма, въпреки че от ГЕРБ още в изборната нощ м.г. декларираха готовност кодексът да влезе в пленарната зала най-късно през юли. На този етап са ясни няколко неща. Управляващите замислят изборен ятаган срещу ДПС и неговия лидер Ахмед Доган, с който ще посекат не само избирателите им в Турция, но и т. нар. изборен туризъм. Сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват само в дипломатическите представителства - посолства и консулства, категоричен бе вчера високопоставен източник от ГЕРБ. Темата обаче още не е доизчистена.

На последните парламентарни избори на 5 юли 2009 г. най-много секции имаше в Турция (120 в 17 града), САЩ (19 в 19 града) и Испания (17 в 17 града).
Ако идеята на ГЕРБ стане факт, в Турция секции ще може да има само в 4 града, където България има дипломатически представителства. Това са посолството Анкара, двете генерални консулства в Истанбул и Одрин и консулското бюро в Бурса. През 2009 г. ДПС в чужбина спечели 93 926 гласа. От тях 88 238 са от Турция като в 4-те града с дипломатически представителства партията има 51 455 гласа, сочи бюлетинът на ЦИК.

В останалите 13 града ДПС е спечелило 36 783 гласа. В САЩ също ще може да се гласува само в 4 града - Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. А в Испания - в 2. Макар официално мярката да е за гарантиране на справедливост и сигурност на изборите, депутатите признават, че на мушка е вотът за ДПС в Турция. Така смятат и в движението. Срещу изборния туризъм пък се предвижда следното: за да се пусне бюлетина за кмет, трябва постоянният и настоящият адрес на гласоподавателя да е в България. Така реално се орязват пак поддръжниците на ДПС, което поддържа добра връзка с изселниците ни в Турция, чийто настоящ адрес не е у нас. За вота в чужбина има и по-меки варианти: на парламентарни избори да се гласува на територия под българска юрисдикция - посолства, консулства, кораби. На евровота се добавя и всяка европейска територия, стига да има двама държавни служители. А на президентски вот - в посолства, консулства и секции, навсякъде където пак има поне двама представители на държавата и в страни извън ЕС. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4905 |22.06.2010 Синодът се пробуди, скочи срещу гей парада в София . 21| 5120 |21.06.2010 Граждани скачат срещу гей-парада в София . 12| 6032 |20.06.2010 Производители на зеленчуци скачат срещу вноса от Турция и Македония . 8| 4952 |16.06.2010 Алма Матер скочи срещу министър Игнатов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads