Реклама / Ads
3| 5041 |27.07.2010 НОВИНИ

ГЕРБ забранява музикални класации в изборен ден

.
Музиката променяла вота на избирателите.
 

Депутатите от управляващата партия на Бойко Борисов готвят куп забрани около изборите година преди президентския и кметския вот. От ГЕРБ са предвидили няколко нови текста, които ще са част от проекта за нов Изборен кодекс. "Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма, включително и скрита такава (класация на песен, използване на разнообразни форми за внушение към определени партии и коалиции други подобни) 24 часа преди изборния ден до края на изборния ден на територията на страната“, гласи точка от законопроекта.

Тъй като забраната за оповестяване на социологически проучвания важи и до този момент, редица медии прибягвали до "хитрината" да обявяват данни от екзитпол в изборния ден под скрита форма – класации на песни, на книги, стихове, менюта с напитки и коктейли и пр. Из кулоарите на парламента се шушука между депутатите на Борисов, че песните можело да доведат до промяна в избирателния вот.

Юристи заявиха пред Frognews.bg, че дори и с тази точка в закона не е много сигурно дали парламентът ще спре "издаването" на временните резултати, тъй като това на практика не може да бъде доказано никога на 100% със сигурност. "Независимо, че излъчването на подобни прогнози е било атакувано в съда, досега никога не се е стигало до осъждане на медия.", коментират адвокати. Освен това, по думите им е меко казано противоконституционно, а дори и тоталитарно, да се забранява на дадена медия да излъчва класация с песни, например.

Проектът за Изборен кодекс, който се подготвя вече над половин година от временна парламентарна комисия, е раздаден на отделните групи в Народното събрание, за да се запознаят с него и да дават свои предложения. Преди седмица зам.-председателят на ПП група на ГЕРБ Искра Фидосова обяви в национален ефир, че почти на 100% догодина местни и президентски избори ще бъдат проведени 2 в 1.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4382 |11.02.2010 Фидосова се захвана с новия Изборен закон . 1| 4877 |04.02.2010 Музикалният театър има нов директор . 26| 6528 |07.07.2009 ДПС: Вежди стана депутат с изборен туризъм . 10| 5837 |23.05.2009 РЗС открива предизборен щаб във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads