Реклама / Ads
12| 9075 |29.11.2010 НОВИНИ

"Гербери" въртят обръчи от фирми за 5 млн.лв

.
Сигнали за обръч от приятелски фирми, в който се въртят 5 000 000 лв., изпратиха на вътрешния министър Цветан Цветанов и на премира Бойко Борисов, в центъра са активисти на ГЕРБ.
 

В основата на скандала са областният управител на Кюстендил Любомир Анчев и синът му Владислав Анчев, който е мениджър на фирма "Еколеспроект" ООД с офис, намиращ се на ул. "Райна Цанева" 6 в Кюстендил, пише „Струма”.

Фирмата се появява в правния мир на 30.12.2009 г., малко след като Любомир Анчев стана губернатор от квотата на ГЕРБ. Дружеството има предмет на дейност дърводобив, дървообработване, търговия с продукти от дървесина. По-интересното в случая е, че при учредяването на дружеството дяловият капитал в него е собственост на съдружниците "фирмите "Люко К", "Стройпроект" ООД и "Кей Ви Ен Консулт" ЕООД.

Първите две станаха известни преди броени дни, след като кметът на Кюстендил Петър Паунов изпрати сигнали до главния прокурор Борис Велчев и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за опита им да "лапнат" над 3 милиона лева по поръчка за реконструкция и строеж на два моста в региона.

"Люко К" се появи в Кюстендилска област в края на 2009 година, малко след природното бедствие, изкарало от коритото й река Бистрица, при планинското село Гърляно, Кюстендилско.

Тогава областният управител Л. Анчев избра фирма "Люко К" да отстрани последствията от бедствието без конкурс, при пряко договаряне, при което собствениците на дружеството взеха 1 700 000 лв.

Справка в Търговския регистър показва, че управител на фирма "Стройпроект" при учредяването на дружеството е Любомир Кирилов, общински съветник от ГЕРБ в ОбС - Кюстендил.

Четири месеца след учредяването - април 2010 г.я "Люко-К" и "Кей Ви Ен Консулт" прекратяват членството си в дружеството и дяловете им отиват при "Вилиана-Мария Димитрова Николова".

На 12 май 2010 г. съдружници в "Еколеспроект" ООД стават Вилиана-Мария Димитрова Николова и силистренската "Стройпроект". "Стройпроект" заедно с "Люко-К", обединени в "Консорциум за инженерингови проекти и строителство", са тези, с които само преди два месеца НАПИ сключва договор за възстановяване на моста в с. Гърляно и строителството на нов мост в с. Николичевци.

По-скандалното в случая е, че собственици на всички тези фирми - "Люко К", "Стройпроект" и "Кей Ви Ен Консулт", са все едни и същи хора - Васил Николов-Бразилеца, съпругата му Любка Николова и синът им Кирил Василев Николов.

Бразилеца е известен в Кюстендилско и в Благоевградско с дружеството "Екотермал" ООД, чийто управител е. В дружеството е и столичната "Люко К".

Срещу дружеството майка "Екотермал" ООД и управителя му Васил Кирилов Николов, известен с прякора Бразилеца, както и срещу дъщерното й дружество "Люко К", с управител съпругата му Любка Любомирова, се води наказателно производство в Благоевградския окръжен съд - за присвояване на средства по еврофондовете.

Както вече стана ясно, "Консорциум за инженерингови проекти и строителство" ДЗЗД, в който влизат столичната фирма "Люко К" ООД и силистренската "Стройпроект" ООД, ще трябва да построят нов мост за село Николичевци и да възстановят полуразрушения мост при село Гърляно, водещ към ГКПП - Гюешево, за над 3 млн. лв. Преди година "Люко К" направи ремонти отново по засегнатите участъци за 1,7 млн. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4783 |25.11.2010 70% от скъпите вили собственост на фирми . 46| 7082 |25.11.2010 М. Спасов: Скандалът ще приключи, ако Цветанов каже кои фирми е консултирал . 24| 5524 |25.11.2010 Хазната губи 9 млрд. лева от фирми на клошари . 3| 4975 |25.10.2010 Фирми притискат Т. Младенов, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads