Реклама / Ads
11| 6318 |25.10.2013 НОВИНИ

Гергана Паси: Псевдо патриоти подкрепят мораториума

.
Гергана Паси Източник: bTV
Политическите сигнали, които изпращаме към Европейския съюз с решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци, са на политическа незрялост. България влиза в разговора за Шенген и други важни теми със значително отслабени позиции. За това носи отговорност това Народно събрание.
 

Това коментира пред бТВ Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси. Тя добави, че има разминаване между заглавието и съдържанието на решението за удължаване на мораториума.

Според нея се наблюдава в общественото пространство, че повечето хора не са запознати с проблема. Именно затова решението за удължаване на мораториума се адмирира с един псевдо национализъм.

На дипломатическия терен има правило никога да не се задава въпрос, на който може да бъде даден отрицателен отговор. България вече закъсня и рискуваме да получим отговор „не” на въпроса: "Имате ли нещо против да преразгледаме преходния период за присъединяване на България в Еврозоната и да го удължим?", даде пример Паси.

Журналистът Светослав Терзиев коментира, че това решение е нонсенс. Не може така да се подхожда по външно политическите проблеми. Затова и всички побързаха да се покаят в Брюксел. Това е много жалко за българските политици. Покаянието на Борисов, Станишев и Орешарски е опит да се измъкнат от неудобната ситуация. Това обаче не може да бъде оправдание за решението на парламента.

Представете си как ще гледат в ЕС на нас – като на хора, на които не може да се има доверие. За да се оправдае лобизмът, е необходим популизмът. А у нас определени кръгове владеят голяма част от земята. Парламентът трябва да се заеме със създадената земеделска олигархия.

Начинът, по който партии с различни ценности се обединиха при гласуването на мораториума, показва, че този парламент е изчерпан и предстоят предсрочни избори, смята Терзиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5724 |28.08.2013 Соломон Паси: Башар Асад трябва да се отстрани . 8| 5025 |25.07.2013 Прекратяват делото срещу Гергана . 12| 6177 |23.07.2013 САЩ оттегли екстрадицията на Гергана Червенкова . 13| 6571 |19.07.2013 Отложиха делото срещу Гергана Червенкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads