Реклама / Ads
12| 4972 |11.05.2020 НОВИНИ

Германия може да върне ограниченията заради ръст на заразените

.
Ангела Меркел
Германия е на път отново да затегне ограничителните мерки, след като броят на новозаразените с коронавируса сериозно се увеличава в последните дни. Канцлерът Ангела Меркел и лидерите на регионалните провиции се договориха преди дни, че ще отпаднат доста ограничения, но веднага ще бъдат възстановени, когато и където броят на новозаразените се покачи над ключовата стойност 50 на 100 000 души.
 

В 10 германскки региона тази норма вече е завишена, предаде Дойче веле. Сериозно притеснение будят данните от три региона: Косфелд в провинция Северен Рейн-Вестфалия (52,7), Щайнбург в провинция Шлезвиг-Холщайн (62,4) и Грайц в провинция Тюрингия (75,4). Местната власт в Косфелд дори реши да отложи облекчаването на мерките с една седмица.

 

От института "Роберт Кох" съобщиха, че в Германия заразата отново се предава по-бързо. Коефициентът на репродукция на заразата - показва колко души заразява един носител на инфекцията -  е достигнал 1,1. Той се изчислява статистически и се използва като индикатор за това колко бързо се разпространява болестта. В момента 10 души предават заразата на общо 11 човека.  Според учените коефициентът на репродукция трябва да остане под 1, за да се говори за затихване на разпространението на COVID-19. "Поради покачването на коефициента през следващите дни развитието трябва да бъде наблюдавано много внимателно", категорични са експертите от института. 

 

В края на април канцлерът Ангела Меркел предупреди, че и най-малките промени може да доведат до сериозни последици. Тя каза, че ако коефициентът на репродукция остане 1,1, през октомври болниците ще достигнат предела на възможностите. А ако коефициентът е 1,2, този критичен момент ще бъде достигнат още през юни или юли.

В стартиралата преди дни втора фаза на разхлабването на мерките отвориха всички магазини, учениците започват постепенно да се връщат в класните стаи, но спазването на дистанция от 1,5 метра остава задължително и носенето на предпазни маски в обществения транспорт. В много градове през уикенда имаше протести срещу мерките, наложени заради коронавируса. Стигна се дори до арести на демонстранти, които не спазваха дистанция помежду си.

 

Заразените с коронавируса в Германия са над 171 хил. души, а жертвите надхвърлят 7400. Повече от 143 000 са излекувани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7270 |11.05.2020 Иван Бакалов: Заблуда е, да чакаме ваксината вкъщи-може да не дойде . 9| 6281 |10.05.2020 Главсекът на президента: Спасител може да бъде само обществото ни . 1| 4175 |10.05.2020 Ролан Гарос може да се проведе без публика . 4| 5687 |09.05.2020 Великобритания може да въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads