Реклама / Ads
7| 6715 |14.07.2018 НОВИНИ

Германия няма да изпълни условието, поставено от Тръмп, смята германският министър на финансите

.
Йенс Столтенберг
Германия няма да изпълни условието, поставено от Доналд Тръмп за незабавно увеличение на военния бюджет. Това заяви германският министър на финансите от социалдемократическата партия Олаф Шолц, цитиран от БНР.
 

"Не изключвам нов разрив в управляващата коалиция", прогнозира пред "Хоризонт" д-р Хенинг Риике от Германското дружество за външна политика. "Дискусията по тази тема в Германия тепърва предстои. Канцлерът Меркел трябва да защити исканията за повече пари за отбрана, но трябва да е пределно ясно - Германия сама се е вкарала в този капан, защото се е ангажирала с целта от Уелс да заделя 2 % от БВП за отбрана, а все още е далеч под тази сума.

 

Същевременно е важно да подчертая, че и в редиците на социалдемократите има достатъчно политици, които знаят, че залогът в момента не е само балансираният държавен бюджет, а националната сигурност и дееспособността на НАТО във времена, когато имаме нужда от Алианса. Но от сега виждам най-големия проблем - да се обясни на германците, че няма да заделяме повече пари за НАТО, защото Тръмп така иска, а защото така трябва. Защото Германия е съюзник и от това произтичат задължения."

 

Густав Гресел от Европейския съвет по външна политика коментира за предаването "Събота 150", че свеждането на НАТО до финансов спор води до задънена улица:

"Дискусията за финансите е контрапродуктивна, защото отвлича вниманието от далеч по-важния въпрос за бойните способности на НАТО. Обявената цел от 2% от БВП е само едната страна на медала. Друга важна цел са 20% от военния бюджет, които трябва да се инвестират във въоръжение.

 

Това Тръмп напълно умишлено премълчава. Освен това, тези 2 процента бяха определени съвсем произволно, само и само да се спре трайното съкращаване на разходите за отбрана, което започна след края на Студената война. Междувременно обаче живеем в други времена и отбранителното планиране е напълно възможно. Ако погледнем източния фланг на НАТО, знаем съвсем точно, каква сила е разположила Русия. Това улеснява значително планирането в рамките на НАТО. Т.е. колко и какви военновъздушни, сухопътни и военноморски сили къде и за колко време могат да бъдат дислоцирани. Тези абстрактни 2% трудно могат да бъдат обяснени на избирателите и данъкоплатците. Още повече, че Тръмп настоява изключително агресивно за тях. "

 

Това важи с особена тежест за Германия, където коалиционният партньор на Меркел, Социалдемократическата партия, традиционно настоява за свиване на военните бюджети и сега аргументира пред обществеността е, че не трябва да се поддават на Тръмп. Според Густав Гресел Бундесверът се оказва заложник на този абстрактен дебат, защото има нужда от по-голямо финансиране, но не го получава.

 

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен коментира след изключително напрегнатата среща в Брюксел, че дискусиите са били звезден час в историята на НАТО: "Извънредното заседание беше супер! Жалко, че присъстваха само лидерите на НАТО. Канадският премиер държа пламенна реч и обясни, защо канадските войски са в Литва и защитават нашите трансатлантически ценности. Защо канадците са с нас в Ирак и в Афганистан. Защото НАТО е общност на споделени ценности, като демокрацията и защитата на човешките права. Този дебат беше изключителен! Всички лидери застанаха категорично зад идеята НАТО. Така че - каквато и да бе причината за този дебат - за мен това беше звезден миг в историята на Алианса."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3994 |13.07.2018 Няма аргументи да не сме в Шенген . 3| 4135 |12.07.2018 По-малко от половината немци искат САЩ да изтегли войските си от Германия . 2| 4957 |12.07.2018 Трамвай № 6 няма да се връща в Лозенец, Шести тунел в подлеза на НДК . 0| 3874 |11.07.2018 Столтенберг: Няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads